Ajatollahin ajatuksia / Mahariskin referoimaa kirjaa...

Sisäalueet:Musiikki

Ajatollahin ajatuksia / Mahariskin referoimaa kirjaa...

ViestiKirjoittaja Mahariski » 12.09.2011 07:52

On välttämätöntä,että jokainen,pissatessaan taikka ulostaessaan,piilottaa sukuelimensä kaikilta täysikasvuisilta,jopa sisareltaan ja äidiltään,niin myös heikkojärkisiltä ja lapsilta,jotka jo käsittävät asioita. Pissatessa taikka ulostaessa ei sovi kyyristyä sellaisella tavalla,että joutuu kääntämään kasvonsa Mekkaan päin. Pissaaminen taikka ulostaminen seuraavissa paikoissa on kielletty: umpikujissa,paitsi kadun varrella asuvien luvalla,moskeijain ja oppilaitosten alueilla sekä uskovaisten haudoilla.Paitsi jos haluaa heitä loukata. Peräaukko ehdottomasti pestävä vedellä,kun jotakin epäpudasta ainetta on joutunut peräaukkoon tai kun se on ryvettynyt tavallista enemmän. Virtsaputki puhdistuu vain vedellä,riittää kun huuhtoo sen kerran pissaamisen jälkeen.Mutta ne,joitten pissa juoksee toisesta aukosta,huuhtokoot sen mielummin kahdesti.Naiset muistakoon tämän. Ei ole välttämätöntä pyyhkiä peräaukkoa kolmella piikivellä tai kolmella kankaan palasella,yksikin riittää. Mutta jos sen pyyhkii luulla tai pyhällä esineellä,esimerkiksi paperilla,jossa on Jumalan nimi,ei voi suorittaa rukouksiaan siinä tilassa. On suositeltavaa pissata tai ulostaa kyyristyneenä eristetyssä paikassa -on myös suositeltavaa astua tähän paikkaan vasemmalla jalalla ja poistuessa oikealla. Samoin on suositeltavaa peittää päänsä toimituksen aikana ja kannatella ruumistaan vasemman jalan varassa. Pissaamisen tai ulostamisen aikana ei pidä kyyristyä aurinkoon tai kuuhun päin,paitsi kun peittää sukuelimensä. Ulostettaessa on vältettävä kyyristymistä niin,että on alttiina tuulelle tai julkisella paikalla tai talon portailla tai hedelmäpuun alla. Ulostettaesa on samoin vältettävä syömästä tai unohtumasta puuhaan pikäksi aikaa,ja peräaukko on huuhdeltava oikealla kädellä. On myös vältettävä puhumista,paitsi jos siihen on pakko tai jos kääntyy rukouksella Jumalan puoleen. Parasta on välttää pissaamista seisoaltaan tai kovalle maalle tai eläinten koloon tai veteen, nimenomaan seisovaan veteen. On suositeltavaa olla pidättelemätä pissaamista-varsinki jos se tuntuu pahalt. On suositeltavaa pissata enne rukkouksii, enne maate mennoo ja varsinki enne sukupuoliyhryntää ja tok sen jälkeenki. Pissattua täytyy ensinnä huuhella peräaukko (josse o tahriutunu pissasta) ja sen jälkee o painettava vasemma käde keskarill peräauko ja peenikse välistä kohtaa. Sit vasta painetaan ja oikein kunnolla peukalolla terskanpiätä - keskari tyveä vaste...ja si kohotetaa esinahkaa kolomasti ympyriäisleikkauksee saakka, myös pitää kolomasti rutistella peeniksen herkkää piätä. Naine ei kaivanne mitiä erikoisempiva neuvoi siit asiast, mitä tarttis tehrä kusemisen jälkiäpäi -nääs jos hää huamaa vakina kohralla kosteutta ja eikä siitä sua selkoo -onk se puhurasta tahi ..(eikä sitten kai ollukka,),, ni tota kyl maar kysseine märkä aluve jää vissii putiputs puhtahax, eikä näi ole siit o ollenka reenamiselle mittää haittoo...
Nämä yksitoista ovat epäpuhtaita: virtsa,ulosteet,sperma,kuolleitten luut,veri,koira,sika,mies ja nainen-jotka eivät ole musulmaaneja,viini,olut,kamelin hiki,saastan (ulosteen) syöjät. Ateriointiin liittyy 18 huomioon otettavaa asiaa: a) molempien käsien peseminen ennen ateriaa,b) käsien peseminen ja kuivaaminen aterian jälkeen,c) isännän on aloitettava ateria ennen kaikkia vieraita ja päätettävä se heidän jälkeensä;hänen on pestävä kätensä aterian alussa ennen muita,häntä seuraa hänen oikealla puolellaan oleva ja niin edelleen aina henkilöön,joka on hänen vasemmalla puolellaan ...aterian jälkeen tämän järjestyksen on oltava päinvastainen. d) ateria aloitetaan rukouksella,mutta jos ruokalajeja on useampia -se tehdään jokaisen uuden ruokalajin kohdalla ;e)syödään oikealla kädellä; f) syödään kolmella sormella jättäen kaksi muuta vapaiksi; g) otetaan vähän ruokaa jokaiseen suulliseen; h) pidennetään ateriaa mahdollisimman paljon; i) pureskellaan ruokaa pitkään; j) ylistetään Jumalaa aterian lopussa, k) nuollaan sormet; l) puhdistetaan aterian jälkeen hampaat hammastikulla,joka ei saa olla granaattiomenapuuta,basilikaa,ruokoa tai taatelinlehteä; m) kootaan aterian jäännökset ja syödään ne,mutta jos on aterioitu erämaassa parempi on jättää jäännökset linnuille ja eläimille; n) syödään päivän koittaessa ja yön saapuessa,mutta ei päivän ja yön aikana, o) levätään selällään aterian jälkeen oikea jalka vasemman päälle nostettuna, p) nautitaan suolaa aterian alussa ja lopussa, q) pestään hedelmät ennen nauttimista. 11 asiaa,joita on vältettävä aterian aikana: a) syömistä kun ei ole nälkä ; syömistä liian tukevasti,se on seikka,jota Kaikkivaltias ei hyväksy; c) toisten katselemista aterian aikana; d) liian kuuman ruuan syömistä; e) puhaltamista ruoan tai juoman jäähdyttämiseksi; f) syömisen aloittamista heti kun leipä on pantu liinalle; g) leivän paloittelemista veitsellä; h) leivän panemista lautasen alle; luun kaluamista sillä tavalla,ettei siihen jää mitään; j) hedelmien kuorimista; k) puoliksi syödyn hedelmän pois heittämistä. Kuusi vedenjuonnissa huomioitavaa periaatetta. On juotava imien eikä siemaillen. Pitää juoda seisaallaan. Pitää rukoilla Jumalaa ennen ja jälkeen juomisen. On juotava kolmessa vaiheessa: on juotava mielikseen,muistellen Hazrat Aba Abdullahin ja hänen perheensä marttyyrikuolemaa ja juotua...pitää kirota heidän murhaajiansa.
Viisi vältettävää asiaa vettä juodessa: sen liikaa juomista juomista runsaan aterian päälle seisoallaan juomista yöllä vesiruukkuun tarttumista vasemmalla kädellä juomista ruukun rikkonaisesta kohdasta tai kahvan kohdalta. Lintujen,riistan,kotieläinten elimistä ovat seuraavat 15 kiellettyjä: veri,ulosteet,sukuelimet,emätin,kohtu,rauhaset,kiv ekset,aivojen keskiosa, pieni herneenmuotoinen pallo,joka sijaitsee aivojen etuosassa. Selkärangan molemmin puolin sijaisevat hermosäikeet,rakko,maksa,kalan rakko,silmä,kynsien alle kertyneet aineet. Ei ole sallittua nauttia eläinten ulostuksia tai nenän eritteitä.Mutta mitättömässä määrin muihin elintarvikkeisiin sekoittuneina niitten nauttiminen ei ole kiellettyä. Hevosen,muulin ja aasin liha ei ole suositeltavaa.Se on ehdottomasti kiellettyä,jos joku on sekautunut eläimeen sen eläessä.Tällaisessa tapauksessa eläin on vietävä pois kaupungista ja myytävä. Jos eläimeeen sekautuminen on tapahtunut naudan,lampaan tai kamelin kanssa,niitten virtsa ja ulosteet tulevat epäpuhtaiksi ja niitten maito juomakelvottomaksi. Silloin eläin on teurastettava mahdollisimman pian,maksakoon sen hinnan omistajalle. Viinin ja alkoholijuomien nauttiminen on kuolemansynti ja se on ehdottomasti kielletty.Joka nauttii alkoholia,säilyttää vain osan sieluaan,epämuotoisen ja ilkeän osan; hänet tuomitsevat Jumala,arkkienkelit,hänen profeettansa ja häneen uskovat. Jumala torjuu hänen päivittäiset rukouksensa 40 päivän ajan. Kuolleitten ylösnousemuksessa hänen kasvonsa tulevat mustiksi,hänen kielensä roikkuu suusta,sylkensä valuu pitkin rintaa ja hän on jatkuvasti janoinen.
Nämä 11 ovat epäpuhtaita:virtsa,ulosteet,sperma,kuolleitten luut,veri,koira,sika,mies ja nainen,jotka eivät ole musulmaaneja,viini,olut,kamelin hiki,saastan syöjät.Ihmisen ja kaikkien sellaisten eläinten,joitten veri purskahtaa,jos suoni tai valtimo avataan,virtsa ja ulosteet ovat epäpuhtaita.Sellaisten joiden veri ei purskahda,kuten kärpästen ja hyttysten ulosteet ovat puhtaita. Kaikkien saastaisia aineita syövien eläinten virtsa ja ulosteet ovat epäpuhtaita.Niin myös sellaisen eläimen,jonka kanssa ihminen on ollut seksuaalisessa yhteydessä,virtsa ja ulosteet ovat saastaisia ja samoin myös sellaisen lampaan ulosteet,jota emäsika on imettänyt. Jokaisen eläimen,jonka veri teurastaessa pursuaa,spermakin on saastainen. Kuolleena löydetyn eläimen luut ja samoin eläin,joka on teurastettu vastoin islamilaista tapaa,ovat epäpuhtaita. Kala sen sijaan ei ole epäpuhdas,vaikka se olisi kuollut vedessäkin,sillä sen veri ei purskahda. Kuolleitten eläinten karvat,luut ja hampaat ovat puhtaita,paitsi jos kysymyksessä on epäpudas eläin,esimerkiksi koira. Kanan sisuksistaan munima muna ei ole epäpuhdas,jos sen kuori on riittävän vahva.Ennen syömistä se on kuitenkin pestävä. Muhamettilaisessa basaarissa myyty musulmaanin myymä liha,rasva ja nahkat ovat puhtaita,paitsi jos ne ovat peräisin eläimistä,joita ei ole teurastettu islamilaiseen tapaan. Ihmisten ja kaikkien eläinten,joitten veri purskahtaa niitä surmatessa,veri on epäpuhdasta;sitä vastoin kalan,hyttysten ja kaikkien muitten eläinten veri on puhdasta,koska se ei tapettaessa purskahda. Jos veri, joka vuotaa hampaitten välitse,on syljen ohentamaa,se on pudasta;siinä tapauksessa tämän syljen nieleminen on sallittua. Kynsien alle ja muihin ihmisruumiin paikkoihin jähmettynyt veri on puhdasta,jos se on muuttunut näöltään sellaiseksi,etttei sitä enää voi vereksi nimittää;jollei näin ole,on koetettava päästä siitä eroon ennen puhdistautumista. Arpeutuvan haavan mätä on puhdasta edellyttäen,että siihen ei varmasti ole sekoittunut verta. Koira ja sika,mikäli ne eivät elä vedessä,ovat epäpuhtaita,samoin kuin niitten karvat,luut,kynnet ja ulostukset;sitä vastoin merisika ja -koira ovat puhtaita. Koko ei-muhamettilaisen ihmisen ruumis on epäpuhdas,samoin hänen hiuksensä,karvansa,kyntensä ja kaikki ruumiinsa eritteet. Jokainen mies tai nainen,joka kieltää Jumalan olemassaolon tai joka uskoo hänen rinnakaisolentoihinsa (kolminaisuuteen) tai joka ei vielä usko Jumalan profeettaan Muhammadiin,on epäpuhdas (samassa merkityksessä kuin ulostukset,virtsa,koira,viini) Sama on asia,jos hän epäilee yhtäkään näistä asioista.
Alaikäinen lapsi on epäpuhdas,jos hänen vanhempansa taikka esivanhempansa eivät ole musulmaaneja,mutta jos hänen esivanhempiensa joukossa on joku musulmaani,hän on puhdas. Musulmaani,joka kiroaa jotakuta 12 imamista tai julistautuu heidän vihollisekseen,on epäpuhdas. Viini ja kaikki juovuttavat juomat ovat epäpuhtaita,mutta ooppiumi ja hashis eivät ole. Olut on epäpuhdasta,mutta oluthiiva ei ole. Ihmisen ulosteita syövän kamelin hiki on epäpuhdasta;mutta muitten samoja ulosteita syövien eläinten hiki ei ole. Yhdyntää harjoittaneen hiki ei ole epäpuhdasta;on kuitenkin suositeltavaa,ettei hän suorita rukouksiaan niin kauan kuin hänen vaatteissaan on jälkiä tästä hikoilusta. Jos mies on ollut sukupuoliyhteydessä vaimonsa kanssa paaston aikana,esimerkiksi Ramadanin aikana,hänen täytyy välttää suorittamasta rukouksiaan niin kauan kuin pukimissaan on jälkiä sen aiheuttamasata hikoilusta. Mies,jolla on ollut siemensyöksy yhdynnästä jonkun muun naisen kuin vaimonsa kanssa ja joka sitten antautuu yhdyntään uudelleen vaimonsakin kanssa,ei saa suorittaa rukouksiaan,jos hän on hikinen:mutta jos hän on yhdynnässä ensin vaimonsa ja sitten jonkun muun naisen kanssa,hän voi suorittaa rukouksen hikisenäkin...
Jos kärpänen tai jokin muu hyönteinen istuu ensin jollekin epäpuhtaalle ja kostealle ja sitten puhtaalle ja kostealle,tämä muuttuu vuorostaan epäpuhtaaksi,jos on varmaa,että ensin istui epäpuhtaalle,vastakkaisessa tapauksessa se jää puhtaaksi. Jos jokin hionnut ruumiinosa joutuu kosketuksiin jonkin epäpuhtaan kanssa ja hiki valuu sitten muihin ruumiinosiin,kaikki ne tulevat epäpuhtaiksi,kun taas siltä välttyneet osat jäävät puhtaiksi. Nenän eritteet ja verinen sylki ovat epäpuhtaita,mutta se osa,jossa ei ole verta,on puhdasta;jos nenän eritteet ja sylki likaavat nenää tai suuta,likaantunut ihon osa on pudistettava,mutta osa,jolle niitä ei ole joutunut,on puhdas. Esine,joka tunkeutuu ruumiiseen ja joutuu kosketuksiin epäpuhtauksien -ulosteitten tai veren kanssa-pysyy puhtaana,kun se vedetään pois,jollei siinä ole jälkiä epäpuhtaudesta;niinpä instrumentti,joka työnnetään peräsuoleen puhdistusta varten tai lääkärin leikkausveitsi eivät ole epäpuhtaita,jos niissä ei näy merkkejä epäpuhtauksista. Näin on myös sylkeen ja nenän eritteisiin nähden,joihin on sekoittunut verta suussa tai nenässä,mutta joissa sitä ei näy,kun ne syljetään ulos. Koraanin sivua ei saa koskea millään epäpuhtaalla;jos näin sattuu,on sivu kohta puhdistettava. Koraania ei saa asettaa sellaiselle epäpuhtaalle pohjalle kuin veri tai ihmisen tai eläinten luut,jos ne ovat kuivuneet;jos tämä on tehty,se on ehdottomasti otettava pois. Koraanin säkeistöjä ei saa kirjoittaa epäpuhtaalla musteella,vaikkei kysymys olisi kuin yhdestä kirjaimesta.Jos tämä on tullut tehdyksi,se on pestävä tai raaputettava pois veitsellä tai jollakin muulla terävällä esineellä. On vältettävä antamasta koraania uskottomalle;onpa jopa suositeltavaa siepatakin se häneltä,jos se jo on hänen käsissään. Jos koraanin lehti taikka paperi,jossa Jumalan,profeetan tai jonkun muun imamin nimi,putoaa wc-altaaseen,on se ehdottomasti otettava sieltä pois,vaikka se aiheuttaisi kustannuksia. Siinä tapauksessa,ettei se ole mahdollista,on luovuttava tämän vessan käytöstä siihen saakka,kunnes ollaan varmoja siitä,että paperi on mädäntynyt.
Koraanin säkeistöjä ei saa kirjoittaa epäpuhtaalla musteella,vaikkei kysymys olisi kuin yhdestä kirjaimesta. Jos tämä on tullut tehdyksi,se on pestävä tai raaputettava pois veitsellä tai jollakin muulla terävällä esineellä. On vältettävä antamasta koraania uskottomalle;onpa jopa suositeltavaa siepatakin se häneltä,jos se jo on hänen käsissään. Ei saa syödä eikä juoda mitään epäpuhdasta;samoin on kielletty syöttämästä mitään sellaista lapsille,oli se heille vahingollista taikka ei;mutta lapsille ei saa syöttää ravintoa,joka on joutunut epäsuorasti kosketuksiin jonkin epäpuhtaan kanssa. Ei ole välttämätöntä huomauttaa jollekulle,että hän on syömässä epäpuhdasta ravintoa tai pukeutuu epäpuhtaisiin pukimiin. Jos talon isäntä huomaa aterian aikana,että jokin tai usampikin ruokalaji on epäpuhdas,hänen on kerrottava se vierailleen;mutta jos joku vieraista sen toteaa,hänen ei ole pakko sitä tehdä.
Puhdistavia aineita ja toimia on 11. Ne poistavat epäpuhtaudet ja palauttavat ruumiin taikka esineitten puhtauden: Vesi,maa,aurinko,muuntaminen,rypälemehun tiivistäminen kahdella kolmanneksella,siirto,Islam,riippuvaisuus,epäpuhta an esineen hävittäminen,tavallisesti ulosteita syövän eläimen estäminen näistä puuhista määrätyn ajan,musulmaanin poissaolo. Vesi ei puhdista,jollei sillä ole 4 seuraavaa ominaisuutta:kirkkaus-meloonin mehu taikka ruusuvesi eivät ole puhdistavia-,puhtaus;että se,kun sitä on käytetty likaisen pesemiseen,ei ole saanut siitä tuoksuja,väriä tai makua ja ettei siihen pesun jälkeen ole jäänyt lannan tai muitten saasteiden jätteitä. Likainen lautanen tai astia on pestävä kolmasti tullakseen puhtaaksi,mutta astia,jota koira on nuollut tai josta se on syönyt ja juonut,on-ennen kuin se pestään kahdesti vedellä-siveltävä mullalla ja hangattava. Jos kysymys on siasta,astia on pestävä 7 kertaa peräkkäin,mutta sitä ei tarvitse hangata mullalla. Astia tai lasi,jossa on ollut epäpuhdasta viiniä,on pestävä kolme kertaa peräkkäin-mutta mieluummin 7 kertaa. Uuni,joka on tullut epäpuhtaaksi,koska siihen on pissattu,puhdistuu,kun siihen kaataa kahdesti runsaasti vettä,niin että sen seinämät kastuvat. Mutta jos se on tullut saastaiseksi jostakin muusta aineesta,ulosteista esimerkiksi,riittää,että siihen-sen jälkeen kun epäpuhdas aine on poistettu-kaadetaan vettä yhden ainoan kerran. Jos jokin esine tulee epäpuhtaaksi siksi,että imevä poikalapsi-vähintään 2-vuotias-,joka ei ole juonut emäsian maitoa,on sen tarhrinut,riittää kun sen pesee kerran kokonaan. Mutta parempi on kuitenkin pestä se toisenkin kerran. Jos vehnän-taikka riisinjyvän tai saippuapalan pinta on likaantunut,riittää kun sen upottaa puhdistavaan veteen,mutta jos likaisuus on painunut pintaa syvemmälle,tämä keino ei riitä. Jollei ole aivan varma siitä,että lika on tunkeutunut saippuaan pintaa syvemmälle,se jää puhtaaksi. Mikään epäpuhdas esine ei tule puhtaaksi ennen kuin likainen aine on täysin poistettu,mutta jos epäpuhtaan aineen tuoksu ja väri säilyvät,se ei ole mikään ongelma. Epäpuhtan ruuan muruset,jotka jäävät syötyä hampaitten väleihin,tulevat puhtaiksi,jos huuhtelee suunsa vedellä sillä tavalla,että epäpuhtaat jätteet poistuvat. Jos möhkäleenä sulatetusta epäpuhtaasta sokerista valmistetaan sokeria,näin valmistettu sokeri jää epäpuhtaaksi,vaikkapa se pantaisiin seisovaan tai juoksevaan veteen. Multa,maa puhdistaa jalkapohjan ja jalkineen,joka on likaantunut,jos sillä on nämä kolme ominaisuutta:se on pudasta,kuivaa ja sopivaa poistamaan epäpuhtaan aineen (veren,virtsan,ulosteet jne.) jalkapohjista tai jalkineista. Tämä multa voi olla mutaista,kovaa,hiekkaista tai kivistä;matolla tai nurmikolla asteleminen ei riitä jalan tai jalkineitten puhdistamiseen,niin kun ei riitä asfaltilla tai parketilla käveleminenkään. Likaantuneen jalkapohjan tai jalkineitten epäpuhtauksista siiivoamiseen on otettava 15 askelta ja enemmänkin,vaikka lika katoaisi jo sitä ennen. Käsillään tai polvillaan käveleville ei 15 askelta riitä kämmeniin ja polviin iskostuneen lian poistamiseen. Asia on sama kepin, kainalosauvojen, hevosenkengän,ajoneuvojen pyörien jne suhteen. Jos senkin jälkeen,kun 15 askelta on otettu, vähäinen määrä ulostetta tai muuta likaa on vielä jäljellä,se on poistettava huolellisesti,mutta niitten itsepäinen haju tai jälelle jäänyt väri ei ole mikään ongelma.Kengän sisäpuoli tai jalkapohjan se osa,joka ei joudu kosketukseen maan kanssa,ei puhdistu astelemalla,niin kuin eivät sukatkaan,paitsi jos sukkien jalkapohjaa peittävä osa on nahkaa.
AURINKO vaikuttaa puhdistavasti sellaisiin epäpuhtaisiin elementteihin kuin maa,rakennukset,porti,ikkunat,seinään isketyt naulat,jos seuraavat 6 ehtoa yhtyvät:että epäpuhdas esine on kostea-jos se on kuiva,se on kostutettava auringon kuivattavaksi-;että epäpuhtaus poistetaan ennen kuin esine asetetaan auringon säteille alttiikis;että säteet eivät suodatu verhon tai pilvien läpi,paitsi jos pilvet ovat hyvin ohuet;että epäpuhtaan esineen kuivaaminen tapahtuu yksinomaan auringon säteillä eikä auringon ja tuulen yhteistyönä;että aurinko kuivaa rakennuksen epäpuhtaan osan yhdellä kertaa - julkisivua ei saa puhdistaa ensin ja sitten muita seiniä _;ja ettei ole mitään välissä olevaa elementtiä,kuten esimerkiksi seinän sisällä olevaa ilmaa. Jos aurinko on kuivannut epäpuhtaan maan,mutta myöhemmin ollaan epävarmoja siitä,oliko maa tuolla hetkellä ollut kostea tai kuiva tai oliko sen kosteus kadonnut pelkästään auringon tai muitten tekijäin vaikutuksesta,tämä jää epäpuhtaaksi;asia on sama maahan tai rakennukseen nähden,josta ei tiedetä varmuudella,olivatko epäpujtaudet poistetut ennen kuin se asetettiin auringon vaikutukselle alttiiksi tai voivatko auringon säteet toimia suorasti. Jos yksi ainoa seinä on jätetty auringon kuivattavaksi,toinen jää epäpuhtaaksi,paitsi jos seinä on niin ohut,että toisen kuivuminen aiheuttaa toisenkin kuivumisen.
Avatar
Mahariski
 
Viestit: 1509
Liittynyt: 02.09.2011 15:50
Paikkakunta: Ancylus -järven ranta vuonna 8000 B.A. (before Aimo)

Re: Ajatollahin ajatuksia / Mahariskin referoimaa kirjaa...

ViestiKirjoittaja Mahariski » 12.09.2011 07:53

MUUNTAMINEN on toimi,jonka välityksellä epäpuhdas elementti muuttuu niin täydelliseksi,että se tulee puhtaaksi. Tällaisia tapauksia on puun palaminen ja muuttuminen puhtaaksi tai suolaiseen maaaperään uponneen koiran muuttuminen suolaksi,mutta se ei sovellu jauhettuun,epäpuhtaaseen vehnään,josta on tehty leipä. Viini,joka muuttuu etikaksi joko suoraan tai suolan ja etikan vaikutuksesta,on puhdasta,mutta etikka,jonka valmistukseen viini on tehty virtsan tai ulostuksen tahrimista rypäleistä tai johon viiniin on sekoittunut näitä epäpuhtauksia,on epäpuhdasta. Tahrautuneista rypäleistä,kuivista rusinoista tai taatelista valmistettu etikka on epäpuhdasta. Ei ole mitään huomauttamista siihen,että olkia, viiniköynnöksen tai taatelipuun siruja jää etikaksi vamistettavien rypäleitten taikka taateleitten joukkoon eikä myös siihen,että kurkkuja taikka koisoja lisätään taateleihin, rusinoihin taikka rypäleihin ennen niitten etikaksi valmistamista. Rypälemehun tiivistäminen kahdella kolmanneksella. Keitetty rypälemehu ei ole epäpuhdasta ennen kahdella kolmanneksella tiivistämistäkään,mutta sen nauttiminen on kiellettyä,jos se todetaan juovuttavaksi. Siinä tapauksessa mehu on katsottava puhtaaksi vasta kun se on muutettu etikaksi. Rypälemehu, vaikka siinä olisikin muutama kypsä siemen,käy juotavaksi ehdolla,että se kiehautetaan ja että rypäleen sokerinen maku on hävinnyt.
Siirto on toimi,jonka avulla ihmisen tai jonkin muun sellaisen eläimen veri,joka purskahtaa eläintä surmatessa,muuttuu puhtaaksi,jos se siirtyy hyönteiseen,jonka veri ei purskahda ja tulee sen veren oleelliseksi osaksi. Mutta sen sijaan iilimadon imemä ihmisen veri jää epäpuhtaaksi matoon siirryttyäänkin,sillä se ei muutu sen veren oleelliseksi osaksi. Jos joku musertaa hyttysen iholleen,eikä pysty päättelemään,onko veri hyönteisen taikka hänen,katsottakoon veri puhtaaksi;mutta jos pistoksen ja hyönteisen kuoleman väliaika on liian lyhyt erotuksen päättelemiseen,veri on epäpuhdasta.
Islami. Kun ei-muhamettilainen mies tai nainen kääntyy islamilaiseksi,hänen ruumiinsa,sylkensä ja nenänsä eritteet ja hikensä muuttuvat itsestänsä puhtaiksi,mutta heidän vaatteensa,jotka ovat tulleet hikisiksi ennen heidän kääntymistään,jäävät epäpuhtaiksi.
RIIPPUVAISUUS merkitsee sitä,että epäpuhtaan esineen puhdistus on sidoksissa toisen epäpuhtaan esineen tai aineen puhdistukseen. Etikaksi muuttuvan viinin kohdalla astia,jossa viini on ollut,muuttuu puhtaaksi siihen tasoon saakka ,johon etikaksi muuttunut viini ulottuu. Niinpä puu-tai kiviesine,jonka päällä vainaja on puhdistettu,kangas jolla hänen sukuelimensä on ollut peitettynä,sen henkilön käsi,jolla puhdistaminen on suoritettu ja se saippua,jota ruumiin pesemiseen on käytetty,tulevat puhtaiksi,kun asiaankuuluvat menot on suoritettu. Eläin taikka hyönteinen,joka on ollut suoranaisessa kosketuksessa sellaisiin epäpuhtauksiin kuin veri tai epäsuorasti likaiseen veteen,tulee puhtaaksi,kun epäpuhdas aine poistetaan. Asia on sama ihmisen suun sisäpuoleen ja nenään nähden. Tämä merkitsee sitä,että jos veri juoksee hampaitten välistä ja yhtyy sylkeen,ei ole välttämätöntä puhdistaa suuta;jos kysymyksessä ovat tekohampaat,jotka ovat likaantuneet epäpuhtaasta aineesta,ne on irrotettava ja pestävä. Jos hampaitten väliin on jäänyt ruuanjätteitä ja suuhun tulee verta,jätteet ovat puhtaita,kun ei ole varmuutta siiutä,että veri on niihin osunut,vastakkaisessa tapauksessa ne ovat epäpuhtaita.
ELÄIMEN VIRTSA JA ULOSTEET
ovat-siinä tapauksessa,että eläin syö ihmisen ulosteita-saastaisia,ja jos halutaan tehdä ne puhtaiksi,on estettävä mainittuja eläimiä jatkamasta ulosteiden syömistä määrätyn jakson aikana. Tämä aika on kamelille 40 päivää,20 päivää naudalle,10 päivää lampaaalle,7 tai 5 päivää kalkkunalle ja 3 päivää kanalle.
MUSULMAANIN POISSAOLO. Jos epäpuhtaat aineet ovat lianneet musulmaanille kuuluvat vaatteet,keittiöesineet tai matot,,ja kun omistaja on poissa,niitä ei pidä ilman muuta katsoa epäpuhtaiksi niin kauan kun ei ole varmuutta siitä,ettei niitä ole pesty ja puhdistettu ennen hänen lähtöään tai etteivät ne ole pudonneet sattumalta juoksevaan veteen,joka on ne puhdistanut. Jos on varmuus siitä,että jokin epäpuhtaan aineen tahrima esine on puhdistettu tai jos kaksi uskottavaa todistajaa asian vahvistaa,tämä esine katsottakoon puhtaaksi. Näin myös tapauksessa,jossa omistaja vakuuttaa,että epäpuhdas esine on puhdistettu taikka että musulmaani on sen pessyt,vaikkei olisikaan todistettu,että hän on tehnyt sen rituaalien mukaan. Ei pidä syödä eikä juoda astiasta,joka on tehty koiran taikka sian nahasta taikka sellaisesta astiasta,joka on valmistettu eläimen luusta. Koiran,sian ja ei-muhamettilaisen naisen taikka miehen ruuanjäännökset ovat epäpuhtaita;sen sijaan syötäviksi kelpaavien eläinten ruuanjäännökset eivät ole epäpuhtaita,vaikka niitä onkin aihetta välttää.
VEDEN LAADUSTA
Vettä on kahta laatua:puhdasta ja liuosvesiä,esimerkiksi meloonin mehu tai ruusuvesi tai mutainen vesi. Puhdas vesi jakaantuu viiteen luokkaan:seisova vesi,jota on tarpeellinen määrä puhdistusta varten;seisova vesi,jota on riittämätön määrä puhdistusta varten;juokseva vesi;sadevesi;kaivovesi. Koraanin mukaan puhdistava vesi on vesimäärä,joka täyttää pituudeltaan,leveydeltään ja syvyydeltään 3 1/2 vadjabin-noin 70 senttimetrin-mittaisen astian.Tämän vesimäärän on oltava painoltaan 20 mesghalia vaille 128 mania eli noin 33kg 906gr. Jos mainitun veden maku,tuoksu tai väri vaihtuvat sen joutuessa kosketukseen epäpuhtaiden aineiden kanssa,esimerkiksi veren tai virtsan kanssa,se tulee epäpuhtaaksi;mutta jos se vaihtaa epäsuorasti tuoksuaan,väriään tai makuaan epäpuhtaan aineen takia,jos esimerkiksi sen tuoksu muuttuu lähellä olevan mätänevän aineen vuoksi,se jää puhtaaksi. Veren,virtsan tai muitten epäpuhtauksien likaama vesi,joka tästä syystä on muuttanut tuoksuaan,väriään tai makuaan,puhdistuu juoksevalla vedellä tai tuulen tuomalla vedellä tai rännistä juoksevalla vedellä ja tulee jälleen ominaisuuksiltaan puhdistavaksi. Puhdistukseen riittävän veden määrä voidaan todistaa kahdella tavalla:kun on siitä henkilökohtaisesti vakuuttunut taikka kun kaksi miestä,joihin voi luottaa,vakuuttavat sen. Vesi jota käytetään virtsaputken tai peräaukon pesemiseen,pysyy puhtaana 5 tapauksessa:kun siinä ei ole pissan tai ulosteen hajua,kun siihen ei ole joutunut mitään ulkopuolista epäpuhtautta,kun mitään muutakaan epäpuhdasta ainetta,esimerkiksi verta ei ole tullut peräaukosta tai virtsaputkesta samanaikaisesti ulosteiden tai virtsan kanssa,kun vedessä ei ole ulosteiden tai virtsan merkkejä,kun peräaukosta ei ole tullut normaalia enemmän ulosteita. Juokseva vesi,vaikkei sen määrä vastaisikaan puhdistavan veden määrää,pysyy puhtaana ja siis juotavana,vaikka siinä on ulosteita tai virtsaa kuitenkin edellyttäen,ettei tämä sekoitus muuta sen hajua,ei väriä eikä makua. Jos ulostukset,virtsa ja muut epäpuhaudet ovat saastuttaneet juoksevaa vettä,vain se osa,jonka haju,väri ja maku ovat muuttuneet,tulee epäpuhtaaksi,loppuosa on puhdasta. Jos talon katolla olevat ulostukset,virtsa ja muut epäpuhtaudet joutuvat sateeseen,ja sade jatkuu ja vesi valuu katolta suoraan rännin kautta,tämä vesi pysyy puhtaana,mutta jos sade lakkaa ja vesi jatkaa valumista,niin-jos tiedetään sen huuhtoneen katolla olevia epäpuhtauksia-tämä vesi on epäpuhdasta.
PESEYTYMISESTÄ
On kahta lajia pesytymistä:välivaiheittain tapahtuva peseytyminen,joka merkitsee eri ruumiinosien pesemistä toinen toisensa jälkeen,ja toinen,täydellinen tapa,jossa kylpijä painautuu kokonaan veteen. Välivaiheittaen tapahtuvassa puhdistuksessa ensinnä kovalla tai hiljaisella äänellä ilmoittaa puhdistautumisaikeistaan;sitten pitää pestä pää ja niska,sen jälkeen oikea puoli ja sitten vasen.Jollei tätä tarkkaa järjestystä seuraa,päähänpistosta taikka tietämättään,puhdistautumisella ei ole mitän arvoa. On huomattava,että navan oikea puoli ja sukuelimen oikea puoli on pestävä kehon oikeaa puolta pestessä,navan vasen puoli ja sukuelimen vasen puoli vasenta puhdistaessa. Jos peseytymisen jälkeen tulee epäilleeksi,että jokin ruumiinosa on jäänyt pesemättä,rituaali on uusittava;tässä tapauksessa,jos unohtunut paikka on ruumiin vasemmalla puolella,riittää kun pesee vain tämän kohdan;mutta jos kysymys on oikeasta puolesta,on sen pesun jälkeen pestävä uudelleen koko vasen puoli. Puhdistautuminen on välttämätön toimitus,joka tarkoittaa ruumiin vapauttamista kaikesta epäpuhtaudesta,niin ulkoisesta kuin sellaisestakin,jonka alkuperä on ruumiissa itsessään.Mainitut rituaalit on ehdottomasti suoritettava. Täydellisessä puhdistautumisessa on upottauduttava kokonaan veteen sen jälkeen,kun on ilmoittanut tästä aikomuksesta kovalla taikka hiljaisella äänellä. Jos puhdistautumisen jälkeen huomaa,että jokin kehon osa ei olekaan ollut upoksissa,niin-vaikkei tietäisi tarkalleen,mikä osa-koko rituaali on aloitettava alusta. Puhdistautumisessa on välttämätöntä,ettei mikään osa kehosta jä pesemättä;ei kuitenkaan ole välttämätöntä pestä ruumiinosia,jotka eivät näy,esimerkiksi korvia sisäpuolelta tai nenää. Jos korvalehdet ovat lävistetyt,ne on pestävä,jos reiät ovat tarpeeksi isot näkyäkseen;muutoin se ei ole välttämätöntä. Puhdistautuessa on pestävä kehon lyhimmät karvat,mutta on suositeltavaa pestä pitkätkin. Jos peräaukko pestään vedellä yleisessä kylvyssä,asiaan tarvitaan kylpylän omistajan suostumus,jotta kylpy olisi laillinen. Jos puhdistautumisen aikana pieree tai pissaa,rituaali jää yhtä kaikki päteväksi. Jos pudistautumisen suorittaa sukupuoliyhteyden jälkeen ja jos kehoon on tatuoitu koraanin säkeistö tai Jumalan nimi,tätä kohtaa ei saa koskettaa puhdistautumisen aikana,se on pestävä käden koskematta. Sperma on aina epäpuhdasta purkautuipa sitä tavallisessa yhdynnässä tai tietoisesti tai unessa,runsaana taikka ei,nautinnon seurauksena taikka ei,halusta taikka ei. On suositeltavaa pissata yhdynnän jälkeen;päinvastaisessa tapauksessa erittymä,jota tulee yhdynnän jälkeen,täytyy käsittää spermaksi,vaikka sitä epäilisikin. Yhdynnän aikana,jos miehen siitin tunkeutuu naisen emättimeen tai miehen peräaukkoon kokonaan tai vain ympärileikkauksen renkaaseen saakka,molemmat henkilöt tulevat epäpuhtaiksi,vaikka he olisivat alaikäisiäkin,ja heidän on siis puhdistauduttava. Jos mies otaksuu,ettei hänen siittimensä ole tunkeutunut naisen emättimeen ympärileikkauksen renkaaseen saakka,puhdistautuminen ei ole vältttämätöntä. Jos mies-Jumala häntä siitä varjelkoon-yhtyy eläimeen ja siitä seuraa siemensyöksy,puhdistautuminen on välttämätön. Jos sperma liikkuu siittimen sisällä,muttei purkaudu tai jos on syytä epäillä sitä,onko se purkautunut taikka ei,puhdistautuminen ei ole välttämätöntä. Miehen,joka yhdynnän jälkeeen ei ole vielä puhdistautunut,täytyy välttää yhdeksää seuraavaa tointa;syömistä ja juomista,useamman kuin 7 koraanin säkeistön lukemista,koraanin kansien+sivujen reunojen+rivien välin koskemista,koraanin mukana kuljettamista,nukkumista,parran karvojen värjäämistä hennalla,itsensä rasvalla tai öljyllä voitelemista,yhdyntään ryhtymistä,jos on kokenut siemensyöksyn unen aikana. Jos vieras nainen kiihottaa miestä,joka sitten antautuukin yhdyntään oman vaimonsa kanssa,on suositeltavaa,jos hän hikoaa,ettei hän suorita rukouksiaan;mutta jos hän yhtyy ensin lailliseen vaimoonsa ja sitten viertaaseen,hän voi suorittaa rukouksensa,vaikka hikoilisikin.
Välttämättömien ja väistämättömien puhdistautumisien ohella on joukko muitakin,joita on,Jumalan miellyttämiseksi,syytä kovin suositella.Tässsä tärkeitä:perjantainen puhdistautuminen päivänkoiton ja keskipäivän välillä; Ramadanin aaton ja tuon kuukauden kaikkien parittomien päivien aattojen puhdistautumiset. 1. - 15. -21. - 23. - 25. - 27. -29. päivien aattojen puhdistautumiset ovat erikoisen suositeltavia. 33.päivän aattona olisi hyvä suorittaa kaksi puhdistautumista,ensimmäinen yön koittaessa ja toinen sen päättyessä. Selaisen naisen puhdistautuminen,joka on käyttänyt hajuvettä toisen kuin oman miehensä takia. Juopumustilassa nukkuneen puhdistautuminen. Puhdistautuminen,jonka suorittaa täydellisen auringon-tai kuunpimennyksen aikana rukoilemisen unohtanut. Kuolemaantuomitun hirttäjäisiin osallistuneen puhdistautuminen.Muuten,jollei hän ole osallistunut niihin omasta tahdostaan,hän ei ole velvoitettu puhdistautumaan.
Jokainen joka suorittaa päivittäiset viisi rukoustaan,on velvoitettu ne suorittamaan keskittyneesti ja ehdottoman hartaasti. Hänen on pidättäydyttävä sellaisista synneistä kuin mustasukkaisuudesta,ylpeydestä ja panettelusta.Hänen on myös pidättäydyttävä syömästä kiellettyjä aineita ja juomasta alkoholipitoisia juomia. Edelleen on suotavaa,että hän välttää tekemästä sellaisia anteksiannettavia syntejä kuin päivittäisten rukousten suorittamista puoliunisena tai pissaamasta pidättäytymistä tai rukoilemista taivaalle katsomatta. Sitä vastoin olisi hyvä,jos hän panisi ennen rukousta sormiinsa agaattisormuksensa,pukeutuisi siististi,kampaisi hiuksensa,pesisi hampaansa ja käyttäisi hajuvettä. Suorittaessaan viittä päivittäistä rukoustaan musulmaanin on huolehditava,vaikkei kukaan häntä näkisikään,siitä,että hänen sukuelimensä ja takamuksensa ovat verhotut.Parasta on peittää kaikki navasta polviin saakka. Nainen on viittä päivittäistä rukoustaan suorittaessaan verhottava itsensä kokonaan,myös pää ja hiukset;kuitenkin on sallittua,että osa kasvoista,kädet ja jalat nilkkaan saakka ovat peittämättömät. Jos mies huomaa rukoillessaan,että hänen sukuelimensä eivät ole peitossa,hänen täytyy peittää ne heti,ja jos se vaatii liikaa aikaa,hänen on keskeytettävä rukouksensa ja sitten aloitettava alusta. Mutta jos hän vasta rukoiltuaan huomaa,että hänen sukuelimensä ei ole peitossa rukous jää päteväksi. Päivittäisen rukouksen aikana voi sukuelimensä ja ruumiinsa peittää heinillä taikka lehdillä,mutta parempi on tehdä se vain siinä tapauksessa,ettei muita mahdollisuuksia ole. Yhteisrukouksen aikana vaimon on asetuttava miehensä taakse. Jos nainen ja mies tulevat samanaikaisesti paikkaan,jossa Jumalaa palvellaan ja nainen sattumalta asettuu miehen eteen,hänen on uusittava rukouksensa asettumalla paikalle,joka on hänelle määrätty,siis miehen taakse. On erikoisen suositeltavaa välttää aterioimista samassa pöydässä sellaisen henkilön kanssa,joka ei käy moskeijassa;samoin on pidättäydyttävä kyselemästä häneltä neuvoja,asumasta hänen naapuruudessaan,naimasta ketään hänen perheestään tai antamasta hänelle tytärtään avioon. Päivittäisiä rukouksia ei saa suorittaa seuraavissa paikoissa: kylvyssä,suolaperäisellä maalla,vastapäätä jotakin henkilöä, vastapäätä avointa ovea, valtatiellä tai kadulla,tulen tai lampun edessä, keittiössä tai muusssa paikasssa,jossa on liesi...,kaivon tai likakaivon edessä,elävää olentoa esittävän muotokuvan tai veistoksen edessä-paitsi jos se peitetään, yhdynnässä olleen henkilön läsnäollessa,jolllei hän ole vielä pudistautunut, huoneessa,jossa on valokuva,vaikkei se olisikaan rukoilevan kasvojen edessä, vastapäätä hautaa,haudalla,hautojen välissä,hautausmaalla. Ei ole suositeltavaa päästää moskeijaan vähämielistä,lasta tai henkilöä,joka on syönyt valkosipulia. Henkilö,joka on nukahtanut vastoin tahtoessaan rukoillessaan,uusikoon rukouksensa.Jos hän otaksuu torkkuneensa rukouksen aikana,mutta ei ole siitä aivan varma,hänen rukouksensa on pätevä.Yskiminen,äänekäs piereskely ja huokailu eivät tee rukousta mitättömäksi.Sen sijaan rukous on mitätön ja hukkaan mennyt,jos äänekkäästi lausuu vähintään kaksikirjaimisen sanan..Jos rukoilevan henkilön kasvot lehahtavat punaisiksi siksi,että hän pidättelee naurunpurskahduksiaan,hänen on suoritettava rukouksensa uudelleen.Maallisen surunsa takia äänensä nyyhkyttävän henkilön rukous ei ole pätevä,mutta jos hän itkee hiljakseen,se on pätevä. Kuitenkin;jos kysymyksessä ei ole maallinen suru,vaan Jumalan pelko tai tuleva elämä,on hyvin suositeltavaa,että hän itkee. Käsien taputtamien tai ilmaan hyppiminen rukouksen aikana mitätöi rukouksen. Jos rukouksen aikana nielee hampaitten väliin jääneet ruuanjätteet,rukous ei ole mitätöity,mutta jos suussa on sokeripala,joka sulaa hitaasti rukouksen aikana,rukouksen arvo tulee kyseenalaiseksi.
Rukoukset ja lunnonilmiöt: Namze-Ayat merkitse rukousta,joka suoritetan,jo sattuu pelkoa herättävä luonnilmiö.Tämä rukous on välttämätön seurasaviissa tapauksissa: täydellisen tai osittaisen auringon piemnnyksen aikana,täydellisen tai osittaisen kuunpimennyksen aikana,maanjäristysken tapahtuessa-vaikkkei se pelkoa herättäisikään,ukonilmalla,salamoidesa samumin tai kashmsim tuulen raivotessa. Jos useita luonnonilmiöitä osuu samanaikaisesti,jos esimekiksi auringonpimennys sattuu maanjäristysken aikana,on suoritettava kaksi rukousta. Maanjäristyksen sattuessa tai salaman iskiessä rukous on suoritettava viivyttelemättä. Sen laiminlyöminen on synti,jonka saa anteeksi vasta tämän rukouksen suoritettuaan,vaikapa elämänsä viime päivinä.
Avatar
Mahariski
 
Viestit: 1509
Liittynyt: 02.09.2011 15:50
Paikkakunta: Ancylus -järven ranta vuonna 8000 B.A. (before Aimo)

Re: Ajatollahin ajatuksia / Mahariskin referoimaa kirjaa...

ViestiKirjoittaja Mahariski » 12.09.2011 07:54

PAASTOSTA:Sukupuoliyhdyntä mitätöi paaston,vaikka siitin ei olisikaan tunkeutunut emättimeen kuin ympärileikkauksen renkaaseen saakka,ja vaikka siemensyöksyä ei olisikaan tullut. Jos siitin työntyy emättimeen vähemmän ja jollei siemensyöksyä ole,paasto jää päteväksi. Jollei mies voi varmuudella päätellä kuinka pitkälti hänen siittimensä on emättimeeen tunkeutunut,mutta jollei se ole ohittanut ympärileikkauksen rengasta,paasto jää päteväksi. Jos mies on sukupuoliyhteydessä unohtaen,että on paaston aika tai jos hänet pakotetaan siihen,paasto jää päteväksi. Mutta jos hän muistaa paaston sukupuoliyhteydessä ollessaan ja jollei hänen ole pakko sitä jatkaa,hänen pitää keskeyttää se heti paikalla. Jos mies harjoittaa itsetyydytystä paaston aikana ja siitä seuraa siemensyöksy,hänen paastonsa on mitätön. Jos siemensyöksy on tahaton,paasto pysyy pätevänä,mutta jos hän itse auttaa tällaista siemensyöksyä,hänen paastonsa mittöityy. Sisäelinten puhdistus,vieläpä terapeuttisessa tarkoituksessakin,mittöi paaston;mutta peräpuikon käyttö ei ole kielletty.On kuitenkin suositeltavaa,ettei käytä ooppiumi-peräpuikkoa. Sellaisen ihmisen paasto,joka ajatuksissaan,puheissaan tai toimillansa esittää vääriä asioita Jumalasta,hänen profeetastaan tai tämän seuraajista,mitätöidään heti,vaikka asianomainen paikalla tunnustaisikin valehdelleensa ja katuisi. Myös Pyhä Fatima-Muhammadin tytär ja Alin puoliso-niin kuin myös profeetat ja heidän seuraajansa kuuluvat niihin,joita ei ole oikeus solvata. Jos paaston aikana panee hyvässä uskossa jotkut sanat Jumalan tai hänen profeettansa sanomiksi ja sitten toteaa erehtyneensä,paasto jää päteväksi. Mutta jos tahallisesti panee Jumalan,hänen profeettansa ja tämän seuraajain lausumaksi jotakin keksimäänsä,paasto mitätöityy;mutta jos toistaa väärän lainauksen ulkopuolisen sanomana,paasto pätee. Paasto mitätöityy,jos upottaa päänsä kokonaan veteen,mutta jos upottaa ensin oikean ja sitten vasemman puolen,paasto pätee. Ei saa upottaa päätään ruusuveteen,mutta sallittua on upottaa se liuosvesiin ja muihin nesteisiin. Jos hukkuvaa pelastaessaan upottaa paaston aikana päänsä veteen,paasto mitöityy,vaikka teko olisi välttämätön hukkuvan hengen pelastamiseksi. Jos on ollut sukupuoliyhdynnässä eikä kuitenkaan suorita asiaankuuluvaa puhdistautumista Ramadanin aattona,paasto mitätöityy. Jos joku arvelee,että hänellä on ennen Ramadanin aattoa tarpeeksi aikaa puhdistautua sukupuoliyhdynnän jälkeen,mutta sitten huomaa,ettei niin olekaan,hän voi siirtää puhdistautumistaan ja aloittaa paaston. Jos kärpänen lentää paaston aikana jonkun suuhun,sitä ei tarvitse ottaa pois,jollei kärpänen ole ehtinyt mennä kovin syvälle kurkkuun;jos se jää suuhun,se on otettava pois,vaikka se aiheuttaisi oksennuksen,joka mitätöi paaston. Jos paaston aikana on erehdyksessä syönyt jotakin,ja sitten huomaa sen,ei pidä yrittää ottaa pois sitä,mikä on jo vatsaan mennyt. Seuraavia asioita ei pitäisi tehdä paaston aikana: panna tippoja silmiin, suorittaa verensiirtoa tai ottaa kylpyä, nuuskata taikka haistella aromaattisia kasveja, ottaa istumakylpyjä (vain naisille), käyttää peräpuikkoja, kastella vaatteitansa, poistattaa hampaita tai sallia joitakin toimenpiteitä,jotka tuovat veren suuhun, kaivella hampaita kostealla puulla, hyväillä vaimoaan,vaikkei tarkoittaisikaan päästä siemensyöksyyn saakka tai kiihottua harkitusti;jos siemensyöksy tapahtuu halusta,paasto mitätöityy.
ELÄINTEN TEURASTUKSESTA
Minkä tahansa koti-tai villieläimen liha,jonka islamilainen uskonto tunnustaa sallituksi,on lupa syödä ehdolla,että eläin on teurastettu muhamettilaisten rituaalien mukaan.Mutta jo joku on jo eläimen eläessä omistanut seksuaalisesti,normaalilla tai sodomisella tavalla,ja jos eläin on ollut ulosteiden syöjä,sen lihaa ei sovi syödä teurastamisen jälkeen,paitsi jos se on puhdistettu islamilaisten menetelmien mukaan. Metsästyksessä surmattua villiä lintua tai eläintä,jonka liha on epäpuhdasta,ei käy syöminen,jollei se ole kyennyt juoksemaan tai lentämään ennen kuolemaansa. Niinpä vasaa,joka ei pysty juoksemaan ja peltopyyn poikasta,joka ei kykene lentämään,ei saa käyttää ravinnoksi;ja jos gaselli ja sen vasa kaatuvat samasta luodista,gasellin lihan saa syödä,muta vasan ei. Eläin,jonka lihaa on lupa syödä,koska sen veri ei purskahda,esimerkiksi kala,ei ole epäpuhdas,jos se kuolee tavallisella tavalla,mutta sen lihaa ei silti voi syödä. Koira ja sika ovat aina epäpuhtaita,myös metsästäen pyydystettyinä ja muhamettilaisten rituaalien mukaan teurastettuna. Muut eläimet,jos niitä metsästetään koiran avulla,muuttuvat epäpuhtaiksi. Sellaiset eläimet kuin norsu,karhu,apina,hiiri,käärme tai maan päällä elävä sisilisko ovat epäpuhtaita,jos niiden veri pursuaa tai ne ovat kuolleet luonnollisella tavalla. Niitten lihaa ei suositella syötäväksi,vaikka ne olisi teurastettu tai kaadettu metsästyksen aikana. Kuolleena syntyneen eläimen liha on epäpuhdasta. Eläimen teurastaminen muhamettilaisten rituaalien mukaan tapahtuu niin,että kaulan neljä verisuonta katkaistaan täysin;sekä valtimot että laskimot. Täsmälleen kurkun ulkonevan osan kohdalta.Suonten pelkkä avaaminen ei riitä. Ei ole sallittua katkaista yhtä tai useampi verisuonia ja sitten odottaa eläimen kuolemaa ennen kuin katkaisee muut verisuonet,ei myöskään ole sallittua katkaista niitä yksitellen,varsinkin,jos se tapahtuu ennen eläimen todellista kuolemaa. Henkilön,joka teurastaa eläimen on täytettävä seuraavat ehdot: -että hän on musulmaani,mies taikka nainen,eikä profeetan seuraajien vihollinen.Alaikäinenkin voi teurastaa eläimen,jos hän osaa erottaa hyvän pahasta. -että käytetään rautaesinettä,paitsi jos sellaista ei ole saatavissa tai jollei se ole tarpeeksi terävä aiheuttaakseen eläimen äkillisen kuoleman;tällaisessa tapauksessa on lupa teurastaa eläin jollakin kivisellä tai lasisella välineellä sillä ehdolla,että sillä voi katkaista neljä verisuonta yhdellä ainoalla kerralla. -eläin teurastettakoon Mekan suuntaan;jos teurastaja tahallaan välttää näin tekemästä,eläimen liha tulee epäpuhtaaksi;mutta jos hän tekee sen huomaamattaan,lakia tuntematta tai jos hän erehtyy Mekan suunnasta,jota hän ei pysty määrittelemään tai jos hän ei onnistu eläimen oikeassa suunnistamisessa,liha jää syömäkelpoiseksi. -hetkellä,jolloin painaa terän eläimen kurkulle teurastaja lausuu Jumalan nimen ja julistaa kovalla äänellä aikomuksensa teurastaa.Muutoin eläimen liha tulee epäpuhtaaksi,paitsi jos teurastaja unohtaa rituaalin. -on varmistauduttava siitä,että eläin on elävä teurastukseen ryhdyttäessä. Sen täytyy ilmetä,vaikkapa heikostikin,silmien pyörityksestä,hännän heilumisesta tai jalan maahan kopsahtamisesta. On erittäin suositeltavaa seurata seuraavia ohjeita eläimiä teurastettaessa: -lampaan molemmat etujalat sidotaan,mutta vain toinen takajalka. Naudan kaikki neljä jalkaa sidotaan,mutta häntä jätetään vapaaksi. Kamelilta sidotaan huolellisesti molemmat etujalat,linnut saakoot räpytellä teurastuksen jälkeen kunnes kuolevat -on käännyttävä Mekan suuntaan ja annettava eläimen juoda ennen teurastusta;käytettävä terävää asetta ja leikattava suonet yhdellä ainoalla sipaisulla. On syytä vakavasti varoittaa,ettei eläintä pidä teurastaa torstai-iltana tai perjantai-aamuna ennen puoltapäivää.
METSÄSTYKSESTÄ JA KALASTUKSESTA
Riistaa voi syödä,jos seuraavat ehdot täytetään: -että surmaamiseen käytetty ase on hyvin terävä tai teräväkärkinen,kepakolla,lingolla tai ansalla surmatun eläimen liha ei ole syömäkelpoista. Jos on käytetty pyssyä,on välttämätöntä,että luoti on lävistänyt eläimen.Jos kuula ei ole tunkeutunut kovin syvälle,vaikkakin on ollut tappava,lihaa ei ole lupa syödä. -että metsästäjä on musulmaani tai hänen poikansa,joka osaa erottaa hyvän pahasta. Eläimen lihaa ei saa syödä,jos eläimen kaataja ei ole musulmaani ja jos hän on profeetan jälkeläisten vihollinen. -että aseella tähdätään nimenomaan kaadettavaa eläintä;jos surmansa saa toinen kuin tarkoitettu eläin,sen lihaa ei saa syödä. -että aseen käyttämisen hetkellä mainitaan Jumalan nimi;jos sen jättää tahallisesti tekemättä,liha tulee epäpuhtaaksi,mutta jos asian unohtaa,lihan voi syödä. -että metsästäjä ottaa riistaeläimen kiinni.Jos hän ehtii ajoissa sen tappaakseen,mutta ei sitä tee,liha muuttuu epäpuhtaksi. Jos kaksi henkilöä metsästää samaa riistaa ja jos vain toinen on musulmaani taikka molemmat ovat musulmaaneja,ja heistä vain toinen lausuu Jumalan nimen,mutta toinen ei sitä tahallisesti tee,liha tulee epäpuhtaaksi. Jos kaadettu riistaeläin putoaa veteen,sen liha tulee epäpuhtaksi. Jos miekalla tai muulla leikkaavalla aseella metsästetty eläin leikkautuu kahtia sellaisella tavalla,että pää ja kaula muodostavat osista toisen,liha on puhdasta,vaikkei olisikaan ehditty ajoissa paikalle sitä surmaamaan ennen sen kuolemaa;jos se tavoitetaan elävänä,mutta elllei jää aikaa sen teurastamiseen ennen kuin se kuolee,vain se osa,johon pää ja kaula eivät kuulu,on syömäkelpoinen. Jos metsästyksessä kaadetun tai teurastetun eläimen vasa syntyy tuolla hetkellä,sen lihaa saa syödä sillä ehdolla,että sekin teurastetaan muhamettilaisten rituaalien mukaan,muuten sen liha on epäpuhdasta. Jos metsästyksessä kaadetun tai teurastetun eläimen vasa syntyy tuolla hetkellä kuolleena,sen liha on syötävää,jos eläin on oikeamuotoinen ja sillä on korvat. Jotta koiran avulla metsästetyn ja kaadetun riistan lihaa olisi lupa syödä,on täytettävä seuraavat ehdot: -että koira on riittävästi koulittu niin,että se tottelee isäntänsä käskyjä. -että koira käy jahtiin isäntänsä käskystä;koiran omin päin pyytämä riista ei ole syömäkelpoista,vaikka isäntä olisi jahdin aikana koiraansa usuttanutkin. -että koiralle käskyjä antava on musulmaani tai hänen poikansa;sellaisen riistan lihaa ei saa syödä,jonka on surmannut uskottoman isännän tai profeetan jälkeläisiä pilkkaavan ihmisen koira. -että se,joka panee koiransa riistaa ajamaan,tekee sen Jumalan nimen lausuen. Jos hän tahallisesti jättää sen tekemättä,riista tulee epäpuhtaaksi. Jos Jumalan nimeä ei ole lausuttu sopivalla hetkellä,vaan ennen kuin koira saavuttaa eläimen,sen liha on epäpuhdasta. -jos eläin kuolee koiran puremasta,jos se surmaa eläimen tai se kuolee pelosta taikka läkähdyksestä,liha käy syömäkelvottomaksi. -jos koiran isäntä saavuttaa eläimen sen tappaakseen ja hänellä on riittävästi aikaa se tehdä,mutta hän viivyttelee liian kauan,että eläin kuolee,sen liha tulee epäpuhtaaksi. Jos useat miehet ovat samaan aikaan panneet koirat ajoon ja joku näistä miehistä on uskoton tai jollei hän mieli lausua Jumalan nimeä,riistan liha on syömäkelvotonta. Pyydystetty tai musulmaanilta ostettu kala,olipa se saatu elävänä tai kuolleena,on syömäkelpoista;sitä vastoin sen syöminen on kiellettyä,jos se tulee uskottomalta,vaikka tämä vakuuttaisi sen elävänä pyydystetyksi. Jos vedestä nostettu kala on leikattu kahtia ja toinen puolikas,joka osoittaa vielä elonmerkkejä,putoaa veteen,vain jälelle jääneen osan saa syödä. Käsin pyydystettyjä heinäsirkkoja saa syödä;ei ole välttämätöntä,että pyydystäjä on musulmaani ja että hän lausuu Jumalan nimen. Mutta uskottoman pyytämää kuollutta heinäsirkkaa ei voi syödä,jollei ole varma,että se on pyydystetty elävänä. Ei vaikka uskoton niin vakuuttaisikin.
Naisesta ja hänen kuukautisistaan
Naisella on valekuukautiset,kun hänen emättimestään tulee verta säännöllisten kuukautisten välisenä aikana. Tämä veri voi olla väriltään kellertävää,kylmää,nestemäistä,ja se juoksee poltteita aiheuttamatta;se voi olla myös mustahkoa tai keltaista,lämmintä,paksua ja se kumpuaa poltteen aiheuttaen. Valekuukautisia on kolmea laatua:heikkoja,keskinkertaisia tai runsaita. Jollei emättimeen pantu pumpulipalanen tule kokonaan veren valtaan,valekuukautiset ovat heikot;jos se tulee kokonaan veriseksi häpyyn asetetun kankaan kuitenkaan tahriutumatta,ne ovat keskinkertaiset;jos veri tulee sekä pumpulin että kankaan läpi,kysymyksessä ovat runsaat valekuukautiset. Jos valekuukautiset ovat heikot,naisen on puhdistauduttava uskonnollisten rituaalien mukaisesti ennen rukousta,vaihdettava tai pestävä pumpuli ja samoin pestävä häpy,jos veri on sen tahrannut. Varsinaiset kuukautiset merkitsevät muutaman päivän ajanjaksoa kuukauden aikana,jolloin naisen emättimestä vuotaa verta. Tämä veri on usein paksua,lämmintä,punaista,mustahkoa tai kirkkaan punaista ja aiheuttaa vuotaessaan poltteita. Islamin profeetan naispuoliset jälkeläiset saavat vaihdevuotensa 60 iässä,muut 50 täytettyään. Verta,joka juoksee 9 vuotta nuoremman tytön ja 60 vuotta ylittäneen naisen emättimestä,ei voi pitää kuukautisiin kuuluvana. Odottava nainen ja samoin imettävä nainen voivat saada kuukautiset. On välttämätöntä,että kuukautisten kolmena ensimmäisenä päivänä veri ei lakkaa juoksemasta;niinpä jos se tapahtuu kahden ensimmäisen päivän jälkeen alkaakseen päivää myöhemmin,kysymys ei ole enää kuukautisten verestä. Ei ole välttämätöntä,että verta tulee emättimestä ulos kolmen päivän aikana;riittää,jos sitä on emätimessä. Jos nainen toteaa veren vuotavan emättimestään useampana kuin kolmena ja vähintään kymmenenä päivänä,eikä ole varma,onko kysymys kuukautisten verestä vai paiseen aiheuttamasta verestä,hänen on,mikäli mahdollista,työnnettävä pumpulitukko emättimeensä ja sitten vedettävä se pois;jos veri vuotaa vasemmalta puolen,se on kuukautisten verta,jos oikealta,se on paiseesta tulevaa. Jos nainen huomaa veren vuotavan emättimestään eikä ole varma siitä,johtuuko se kuukautisista vai hänen impeydestään,hänen on työnnettävä pumpulitukko emättimeensä ja hetken kuluttua vedettävä se sieltä pois. Jos vain pumpulin pinta on tahrautunut,kysymys on neitsyydestä,jos koko tukko on verinen,se merkitsee kuukautisia. Jos nainen toteaa veren vuotavan emättimestään vähintään kolmen päivän aikana,pysähtyvän ja sitten toistuvan kolme päivää,tämä toinen vuoto on katsottava kuukautisvuodoksi,vaikka ensimmäinen osuisikin yhteen normaalin kuukautiskierron kanssa. Naisen kuukautisten aikana miehen on parasta välttää yhdyntää,vaikkei hän tekisikään sitä täydellisesti- siis tyytyen työntämään siittimen vain ympärileikkausrenkaaseen saakka- ja vaikka hän välttäisi siemensyöksynkin. Sodomismia on myös tarkoin vältettävä. Jos jakaa naisen kuukautiskierron päivien luvun kolmella,mies,joka harjoittaa yhdyntää kahden ensimmäisen päivän aikana on velvollinen maksamaan köyhille 18 kultanokhodia (3g),jos hän toistaa sen kolmantena ja neljäntenä päivänä,vastaava maksu on 9 nokhodia ja kahtena viimeisenä päivänä 4 ja puoli nokhodia. Sodomian harjoittaminen naisen kanssa,jolla on kuukautiset,ei velvoita tähän maksuun. Jos mies harjoittaa yhdyntää vaimonsa kanssa kolmien kuukautisten aikana,hänen on maksettava kultarahoina 31 ja puoli nokhodia. Jos kullan hinta vaihtuu yhdynnän ja maksamisen hetken välillä,maksu on suoritettava päivän hinnan mukaan. Jos mies yhdynnässä huomaa,että vaimolla on kuukautiset,hänen on keskeytettävä toimitus;jollei hän sitä tee,hänen on maksettava köyhille. Jos miehellä ei ole mahdollisuuksia suorittaa tätä maksua köyhille,hänen on annettava lahja kerjäläiselle. Jos sekään ei ole mahdollista,hänen on pyydettävä anteeksi Jumalalta. Mies voi hylätä vaimonsa tämän kuukautisten jälkeen,vaikkei tämä olisi vielä suorittanut puhdistautumistakaan. Mies voi myös harjoittaa yhdyntää hänen kanssaan,mutta parempi on odottaa kunnes nainen puhdistautuu. Nainen ei saa tänä aikana suorittaa toimituksia,jotka häneltä on kuukautisten aikana kielletty: käydä moskeijassa taikka koskettaa koraania ennen kuin on puhdistautunut.
AVIOLIITOSTA,AVIORIKOKSESTA JA AVIOLLISISTA SUHTEISTA
Nainen voi kuulua miehelle laillisesti kahdella tavalla:jatkuvassa tai tilapäisessä avioliitossa. Ensimmäisessä tapauksessa ei ole tarpeen määritellä kestoaikaa,jälkimmäisessä se sovitaan,esimerkiksi tunniksi,päiväksi,kuukaudeksi,vuodeksi taikka useammaksi vuodeksi. Jatkuva taikka tilapäinen avioliitto,on sinetöitävä naisen taikka miehen taikka heidän edustajansa lausumalla uskonnollisen kaavan mukaisella lupauksella. Naisella ja miehellä ei ole oikeutta katsella toisiaan ennen kuin heidät on uskonnollisin menoin naitettu. Tähän ei riitä,että lausutaan,mitä vihkimisen kaavaan kuuluu,liitto tulee lailliseksi vasta parin edustajan todistettua tämä vihkikaavan lausuminen. Jos joku nainen antaa jollekin henkilölle oikeuden naittaa hänet,esimerkiksi 10 päiväksi,tarkkaa päivämäärää antamatta,mies,jolle hänet on tuoksi ajaksi naitettu,voi aloittaa suhteen milloin mielii,mutta jos nainen antaa tarkan ajan ja hetken,sopimus käy voimaan tuona annettuna ajankohtana. Laillinen avioliiton kaava on luettava arabiaksi,mutta jos tätä kieltä ei puhuta sujuvasti,on mahdollista lukea se jollakin toisellakin kielellä. Isällä tai isänpuoleisella sukulaisella on oikeus naittaa edustamansa alaikäinen lapsi tai mielipuoli. Aikuiseksi tultuaan lapsi ei voi tätä avioliittoa mitätöidä eikä myös mielipuoli,jos hän saa järkensä takaisin,paitsi jos liitto merkitsee hänelle ilmeistä vahinkoa. Jokaisen täysikasvuisen tytön,joka ymmärtää etunsa,täytyy avioituakseen-jos hän on neitsyt- saada isänsä tai miespuolisen sukulaisensa lupa siihen.Äidin tai veljen lupa ei kelpaa. Jos isä tai isänpuoleinen sukulainen naittaa poikansa tai alaikäisen pojanpoikansa,tämän on,täysikasvuiseksi tultuaan,vastattava vaimonsa elannosta. Avioliitto kumoutuu,jos mies huomaa,että hänen vaimollansa on jokin seuraavista 7 taudista: hulluus,lepra,ihottuma,sokeus,halvaus,virtsaputken ja emättimen epämuodostumat,emättimen ja peräaukon yhtyminen ja emättimen epämuodostumat,jotka estävät yhdynnän. Jos vaimo saa tietää,avioon mentyään,että hänen miehensä on mielisairas,kuohittu,kyvytön tai että miehen kivekset ovat leikatut,hän voi vaatia avioliiton mitätöimistä. Jos nainen purkaa avioliiton miehensä kyvyttömyyden takia harjoittaa yhdyntää emättimen tai peräaukon kautta,tämän on maksettava vahingonkorvauksena puolet avioitumisen yhteydessä saamistaan myötäjäisistä. Jos mies tai nainen purkaa avioliittonsa jostakin edellä mainitusta systä,mies ei ole naiselle velallinen,jos heillä on ollut seksuaalisia suhteita keskenänsä,päinvastaisessa tapauksessa miehen täytyy maksaa takaisin myötäjäiset kokonaan. Ei saa naida äitiään,sisartaan tai anoppiaan. Ei saa naida vaimonsa äitiä,isän tai äidin puoleisia isoäitejä eikä näitten äitejä,vaikkei aviovelvollisuuksia olisikaan täytetty. Mies,joka on nainut naisen ja jolla on häneen seksuaalisia suhteita,ei voi naida tämän toisesta avioliitosta saamaa tytärtä tai tyttärentytärtä. Mies ei voi naida vaimonsa tytärtä,vaikkei aviovelvollisuuksia olisikaan täytetty. Vaimon isän tätien ja isovanhempien tätien ei tarvitse esiintyä hunnutettuina miehen edessä;aviomiehen isä,isoisä ja isoisän isä samoin kuin hänen poikansa,pojanpoikansa ja kaikki miespuoliset jälkeläiset voivat vapaasti katsella aviovaimoa. Mies ei voi naida vaimonsa sisarentyttäriä ilman tämän suostumusta;jos hän lankeaa ja vaimo mukautuu asiantilaan,siinä ei ole pulmaa. Mies joka tekee aviorikoksen tätinsä kanssa,ei sa naida hänen tyttäriään,siis serkkujansa. Jos mies nai täyden serkkunsa ja tekee aviorikoksen tämän äidin kanssa,avioliitoa ei pureta. Jos mies tekee aviorikoksen jonkun muun naisen kuin tätinsä kanssa,on hyvin suositeltavaa,ettei hän nai tämän tytärtä. Jos hän nai naisen,jonka kanssa täyttää aviovelvollisuutensa ja tekee aviorikoksen tämän äidin kanssa,aviolittoa ei pureta. Sitä ei pureta siinäkään tapauksessa,että hän on tehnyt tämän aviorikoksen ennen naimisiinmenoaan,muta parempi on,jos mies tässä tapauksessa purkaa sen omaehtoisesti. Muhamettilainen nainen ei voi naida ei-muhamettilaista miestä;muhamettilaisella miehelläkään ei ole oikeutta solmia avioliittoa ei-muhamettilaisen naisen kanssa,mutta hän voi avioitua tilapäisesti juutalaisen tai kristityn naisen kanssa. Miehen,joka nai jo naimisissa olevan naisen,on purettava tämä avioliitto,eikä hän saa naida asianomaista myöheminkään. Aviorikoksen tehneen aviovaimon avioliitto jää edelleen voimaan;kuitenkin,jos hän jatkaa miehensä pettämistä eikä kadu,on parempi,että tämä hylkää hänet,mutta palauttaa kuitenkin myötäjäiset. Toisen miehen kanssa sodomiaa harjoittaneen miehen äiti,sisar ja tytär eivät voi mennä avioliittoon tämän toisen kanssa,vaikka molemmat miehet tai vain toinen olisivat alaikäisiä;mutta jollei se,joka on sodomiaa harjoittanut,voi sitä todistaa,hänen äitinsä,sisarensa tai tyttärensä voivat naida sen toisen miehen. Jos mies,joka on nainut alaikäisen tytön,omistaa hänet ennen kuin hän on täyttänyt 9 vuotta ja tyttö traumautuu siitä,quiz ei saa toistaa tekoansa. Jos mies avioliittoon mentyään harjoittaa sodomiaa vaimonsa pojan,veljen tai isän kanssa,avioliitto pysyy voimassa. Nainen,joka on solminut jatkuvan avioliiton,ei ole oikeutettu poistumaan talosta ilman miehensä lupaa;hänen täytyy joka suhteessa olla tämän käytettävissä,hän ei voi kieltäytyä tältä ilman pätevää uskonnollista syytä. Jos nainen on täydelleen alistunut miehelleen,miehen on huolehdittava hänen ravinnostaan,pukeutumisestaan ja asunnostaan olipa miehellä siihen mahdollisuudet taikka ei.
Nainen,joka kieltäytyy mieheltään,on syyllinen,hän ei voi vaatia tältä ravintoa,vaatetusta eikä asuntoa eikä myöhempiä seksuaalisia suhteita;hänellä on kuitenkin oikeus korvauksiin,jos mies hänet hylkää. Mies ei ole velvollinen maksmaan vaimonsa matkakuluja,jotka ylittävät talousmenot;mutta jos hän on itse matkaa ehdottanut,hänen on vastattava sen kuluistakin. Vaimo,joka tottelee tarkasti miestänsä,on oikeutettu ottamaan päivittäiset talouskulut miehensä varoista siinä tapauksessa,että tämä kieltäytyy vastaamasta niistä vapaaehtoisesti. Mutta jos vaimo joutuu itse vastaamaan näistä kuluista,hän ei ole velvollinen tottelemaan miestään. Mies,joka on solminut jatkuvan avioliiton ei voi jättää vaimoaan niin pitkäksi aikaa,että tämä saa aiheen epäillä avioliiton laillisuuta;kuitenkaan mies ei ole velvolinen nukkumaan joka neljättä yötä hänen kanssaan. Miehen on harjoitettava yhdyntää vaimonsa kanssa vähintäin kerran joka neljäs kuukausi. Jos avioliittoa solmittaessa ei ole määrätty miehen myötäjäisten maksamisen tarkkaa aikaa,vaimo voi kieltäytyä mieheltään kunnes rahat on maksettu. Mutta jos hän myöntää anatautuneensa miehelleen,hän ei voi sen jälkeen siitä kieltäytyä,paitsi pätevistä uskonnollisista syistä. Tilapäinen avioliitto,muodollinenkin,on aina laillinen. Mies ei saa pidättäytyä sukupuoliyhteydestä tilapäisen vaimonsa kanssa neljää kuukautta pitempää aikaa. Jos tilapäisen avioliiton sopimuksessa on määräys,ettei miehellä ole oikeutta sukupuolisiin suhteisiin vaimonsa kanssa,tätä määräystä on kunnioitettava. Hänen täytyy silloin tyytyä muihin iloihin. Mutta jos vaimo on suostuvainen,hän voi omistaa tämän normaalilla tavalla. Tilapäisesti naitettu nainen,josta mies on etukäteen maksanut määrätyt myötäjäiset,ei ole oikeutettu vaatimaan mieheltään päivittäisten kulujensa maksamista,ei edes raskaana olessaan. Tilapäisesti naitettu vaimo ei voi periä miestään;eikä mieskään vaimoaan. Tilapäisesti naitu nainen voi lähteä ulkosalle miehensä lupaa kysymättä,paitsi jos tämä lähtö tavalla tai toisella aiheuttaa vahinkoa hänen miehelleen. Jos isä tai isoisä naittaa tyttärensä tai tyttärentyttärensä tämän poissa ollessa tietämättä onko tämä varmasti elossa vai ei,avioliitto on mitätöity heti kun tulee todistetuksi,että tyttö oli kuollut avioliiton solmimisen hetkellä. Mies ei saa,ei minkään syyn varjolla,katsella naisen ruumista,jollei nainen ole hänen. Samoin naista on kielletty katselemasta miehen ruumista,jollei kysymyksessä ole hänen aviomiehensä. Alaikäisen tyttön kasvojen ja hiusten katselemista,jollei siihen sisälly nautinnon ajatteleminen ja jollei kiusaukseen lankeaminen pelota,voidaan sietää. On kuitenkin suositeltavaa välttää katselemasta hänen vatsaansa ja reisiänsä,joitten on oltava verhottuja. Juutalaisnaisen tai kristityn naisen kasvojen tai käsien katseleminen,jollei siihen sisälly nautinnon ajatteleminen ja jollei kiusaukseen lankeminen pelota,on sallittua. Naisen on kätkettävä ruumiinsa ja hiuksensa miesten katseilta. On hyvin suositeltavaa kätkeä ne myös alaikäisiltä pojilta,jos epäilee heidän katseuttensa himokkuutta. Toisen sukuelimiä ei saa katsella,lasinkaan takaa tai peilistä tai kirkkaasta vedestä. Samoin on erittäin suositeltavaa välttää katselemasta hyvän ja pahan erottavan lapsen sukuelimiä. Mutta aviovaimon ja -miehen kohdalla se on täysin sallittu asia. Mies ei saa katsella toista miestä himokkaassa mielessä. Samoin nainen ei saa katsella toista naista samassa tarkoituksessa. Miestä ei kielletä valokuvaamasta toista naista kuin omaansa,mutta jos tämä johtaa hänet koskemaan tätä,hän ei saa naista kuvata. Jos naista pyydetään tekemään sisäinen pesu naiselle taikka miehelle,joka ei ole hänen aviomiehensä,tai puhdistamaan heidän sukuelimensä;hänen täytyy peittää kätensä niin,ettei joudu niitä suoranaisesti koskemaan. Miehen,joka käsittelee toista miestä tai naisen,joka käsittelee toista naista,on otettava huomioon samat varokeinot. Jos mies joutuu,sairashoidollisessa tapauksessa katselemaan naista ja koskemaan tätä,hän on oikeutettu sen tekemään,mutta jos hän voi antaa avun vain naista katsomalla,hän ei saa autettavaa koskea,ja jos hän voi hoitaa asian vain naista koskemalla,hän ei saa tätä katsella. Jos miehen tai naisen on pakko,sairaanhoidollisessa tapauksessa,katsoa jonkun sukuelimiä,hänen on tehtävä se epäsuorasti,peilin avulla,paitsi aivan pakottavassa tapauksessa.
Jos mies on pannut avioehtoihin vaatimuksen naisen neitsyydestä,hän voi purkaa avioliiton,mikäli toteaa,ettei vaimo ole neitsyt. Jos aviovaimo kieltää uskonsa ennen kuin aviollinen yhtyminen on tapahtunut,avioliitto mitätöityy;näin myös avioliiton solmimisen jälkeen,jos naisella on vaihdevuodet. Mutta jollei näin ole ja hän palaa taas muhamettilaiseen uskoonsa avioliiton purkautumista seuraavien 100 päivän kuluessa,se tulee jälleen voimaan. Jos mies,jonka isä tai äiti ovat olleet musulmaaneja äidin raskaaksi tullessa ja joka itse on omaksunut islamin uskon alaikäisyytensä jälkeen,luopuu siitä,hänen avioliittonsa mitätöityy. Nainen,joka tulee raskaaksi aviorikoksen jälkeen,ei ole oikeutettu tekemään aborttia. Jos mies tekee aviorikoksen naimattoman naisen kanssa ja jos hän nai tämän sen jälkeen,lapsi syntyy äpäränä,jolleivat vanhemmat ole varmoja siitä,että se on siitetty avioliiton aikana. Ei pidä uskoa naista,joka vakuuttaa vaihdevuosiensa alkaneen. Mutta häntä on sen sijaan uskottava,jos hän vakuuttaa,ettei hän ole naimisissa. On erittäin suositeltavaa kiirehtää täysikasvuisen tyttärensä naittamista. Eräs miehelle onnellisia asioita on se,ettei tytär koe ensimmäisiä kuukautisiaan isänsä kodissa,vaan miehensä. Aviorikoksen tehneen isän lapsi on laillinen. On synti olla seksuaalisessa kosketuksessa vaimoonsa Ramadanin paaston ja hänen kuukautistensa aikana,mutta syntyvä lapsi on laillinen. Jos mies nai naisen ja omistaa tämän,hän ei enää voi naida tyttöä,jota tämä nainen on imettänyt. Mies ei voi naida imettäjää,joka on imettänyt hänen vaimoansa. Mies ei voi naida tyttöä,jota hänen äitinsä taikka isoäitinsä on imettänyt. Vastasyntyneelle ei voi löytää parempaa imettäjää kuin hänen äitinsä. On suotavaa,ettei tämä pyydä siitä maksua,vaan että aviomies maksaa omasta aloitteestaan. Jos äidin vaatima summa ylittää imettäjän pyytämän summan,aviomiehellä on oikeus ottaa lapsi äidiltä ja uskoa se imettäjän hoitoon. On suotavaa,että imettäjä on uskovainen,älykäs,kaino ja kaunis;sitä vastoin ei ole suositeltavaa,että hän olisi älyltään heikko,ettei hän uskoisi 12 imaamiin,että hän olisi ruma,äpärä ja pahaluontoinen. Ei myös pitäisi valita imettäjäksi naista,jolla on äpärälapsi. On suositeltavaa imettää jokaista lasta kahden vuoden ajan.
Avioerosta
Miehen,joka hylkää vaimonsa,on oltava tervejärkinen ja täysikasvuinen. Hänen on tehtävä se omasta halustaan eikä pakosta,ja jos hän esittää asian leikillänsä,avioliitto ei purkaudu. Naisella ei sa olla kuukautisia avioeron hetkellä,ja asiaan kuuluu,ettei miehellä ole ollut seksuaalista kosketusta häneen viimeisten kuukautisten jälkeen. Kolmessa tapauksessa mies voi hyljätä vaimonsa tämän kuukautisten aikana: -jollei hänellä ole ollut aviollisia suhteita vaimoonsa avioitumisen jälkeen -jos nainen raskaana ja mies luulee,että hänellä on kuukautiset,ja huomaa vasta myöhemmin,että vaimo olikin raskaana hylkäämisen hetkellä -jollei hän tiedä varmasti,siksi että he ovat etäällä toisistansa,onko hänen vaimollaan kuukautiset tai ei. Miehen,joka on ollut seksuaalisessa kosketuksessa vaimoonsa tämän viime kuukautisten jälkeen,on-erotakseen-odotettava,että tämä saa ne uudelleen. Mutta hänellä on lupa erota,jos hänen vaimonsa ei ole täyttänyt 9 vuotta,jos tämä on raskaana tai jos tällä on vaihdevuodet. Jos miehellä on ollut seksuaalinen kosketus vaimoonsa kuukautisten välillä,ja hän eroaa samaan aikaan ja saa myöhemmin tietää vaimon olleen raskaana eron tapahtuessa,ero on hyväksyttävä. Väliaikaisesti,esimerkiksi kuukaudeksi tai vuodeksi,naitu nainen voi katsoa avioliittonsa mitätöityneen itsestään tänä aikana tai minä hetkenä tahansa,jos aviomies vapauttaa hänet hänen sitoutumuksistaan. Tätä varten ei välttämättä tarvita todistajia taikka naisen raskautta. Vaimo,joka ei ole täyttänyt 9 vuotta ja nainen,jolla on vaihdevuodet,voivat mennä uudelleen naimisiin heti avioeron jälkeen tarvitsematta odottaa asiaan kuuluvaa sataa päivää. 9 vuotta täyttänyt nainen tai sellainen jolla ei vielä ole vaihdevuosia,joutuvat odottamaan kolmien kuukautisten ajan voidakseen mennä uuteen avioliittoon eronsa jälkeen. Jos nainen,joka ei ole täyttänyt 9 vuotta tai jolla ei vielä ole vaihdevuosia,avioituu väliaikaisesti,hänen on sopimuksen päättyessä tai kun mies on vapauttanut hänet osasta aikaa,odotettava kaksien kuukautisten ajan taikka 45 vuorokautta voidakseen jälleen avioitua. Jos mies tekee aviorikoksen naisen kanssa,josta tietää,ettei tämä ole hänen,kun taas nainen ei tiedä,ettei mies olekaan hänen,naisen on odotettava 100 päivää voidakseen mennä avioliittoon. Jos mies viettelee naimisissa olevan naisen eroamaan aviomiehestään mennäkseen naimisiin hänen kanssaan,he tekevät suuren synnin. Mutta ero ja avioliitto hyväksytään. Jos isä tai isoisä ovat huolehtineet pojan väliaikaisesta avioliitosta,tämä liitto voidaan pojan eduksi purkaa ennenaikaisesti,vaikka avioituminen olisi tapahtunut ennen pojan täysi-ikäiseksi tulemista. Jos esimerkiksi 14-vuotias poika on naitettu jollakin naiselle kahdeksi vuodeksi,tälle voidaan antaa vapaus ennen tuon ajan päättymistä;mutta jatkuvaa avioliittoa ei voi tällä tavalla katkaista. Jos mies hylkää vaimonsa ilman että tämä sen tietää ja jatkaa ylläpitoaan esimerkiksi vuoden ja sitten,tämän ajan päätyttyä,ilmoittaa naiselle saaneensa avioeron edellisenä vuonna ja esittää myös todisteet,hän voi vaatia naista palauttamaan kaiken,minkä on tänä aikana hänelle ostanut edellytyksellä,ettei nainen ole sitä käyttänyt ja kuluttanut,joss tapauksessa hän ei voi palauttamista vaatia.
Avatar
Mahariski
 
Viestit: 1509
Liittynyt: 02.09.2011 15:50
Paikkakunta: Ancylus -järven ranta vuonna 8000 B.A. (before Aimo)

Re: Ajatollahin ajatuksia / Mahariskin referoimaa kirjaa...

ViestiKirjoittaja Mahariski » 12.09.2011 07:56

KUOLEMAN RITUAALEISTA: Jos joku henkilö on koskenut vainajan kylmentynyttä ruumista ennen kuin se on pesty ja tehnyt sen valveilla tai unissaan,tahtoen tai tahtomattaan ja vaikka vain hänen kyntensä olisivat koskeneet vainajan kynsiä,hänen täytyy puhdistautua tavalla,joka kuuluu asiaan. Mutta puhdistautuminen ei ole tarpeen,jos on koskettanut kuollutta eläintä. Puhdistautumista ei tarvita,jos ruumis,jota on koskenut,ei ole vielä täysin kylmennyt. Jos koskee kuolleen lapsen ruumista,myös vähintään neljä kuukautta vanhana syntyneen kuolleen lapsen ruumista,puhdistautuminen - joka koskee lapsen äitiäkin -on välttämätön. Synnytyksessä kuolleen äidin lapsen on,täysi-ikäiseksi ehdittyään,suoritettava rituaalinen puhdistautumien. Mielipuolen tai alaikäisen lapsen,jotka koskettavat kuolleen ruumista,on suoritettava puhdistautuminen,kun mielipuoli tulee terveeksi tai lapsi täysi-ikäiseksi. Jos jokin ruumiinosa irtoaa joko ihmisen kuoltua tai sitä ennen ja jos tähän osaan kosketaan,ennen kuin ruumiin puhdistus on suoritettu,se velvoittaa puhdistautumiseen,joka ei kuitenkaan ole välttämätön,jos irronneessa osassa ei ole luuta. Jos kuolleen ruumiista irroitettua luuta tai hammasta kosketaan,puhdistautuminen on välttämätöntä,mutta se ei ole tarpeen,jos luu tai hammas on irroitettu elävästä ruumiista,paitsi jos siinä on lihas. Kuolleen ruumista koksenut,joka ei ole puhdiatsutunut,voi käydä moskeijassa,olla sukupuoliyhteydessä ja lukea koraania. Kuitenkaan hänellä ei ole lupa suorittaa päivittäisiä rukouksiaan.
Kuoleva musulmaani,mies taikka nainen,vanha taikka nuori,olkoon kuolinhetkellään pitkällään selällään,jalkapohjat Mekkaan päin suunnattuina. Tämän järjestämiseen ei ole tarpen kysyä hänen lupaansa. On suositeltavaa siirtää henkilö,jonka sielu jättää ruumiin hitaasti,paikkaan,jossa hän on tavallisesti suorittanut rukouksensa. On vältettävä jättämästä kuolevaa yksin,asettamasta raskasta esinettä hänen vatsalleen,jättämästä hänen seurakseen miestä,joka on oksentanut tai naista,jolla on kuukautiset,puhumasta liikaa hänen ympärillään,itkemästä tai jättämästä häntä vain naisten seuraan. Jos nainen kuolee raskaana,mutta lapsi on elävä,täytyy lykätä asiaan kuuluvia rituaaleja,jotta hänen vasen kylkensä voitaisiin avata,ottaa lapsi ulos ja sulkea leikkaaushaava. Vainajan puhdistusseremoniat on suoritettava kolmessa vaiheessa: a) seetrivedellä, b) kamferivedellä, C) puhtaalla vedellä. Henkilön,joka suorittaa vainajan puhdistamisen,on oltava musulmaani,uskottava 12 imaamiin,täysi-ikäinen ja -järkinen ja hänen on tunnettava asiaan kuuluvat rituaalit. Kuolleen lapsen,musulmaanin pojan,äpäränkin,puhdistaminen on välttämätöntä. Sen sijaan ei-muhamettilaisen miehen tai naisen tai heidän jälkeläisensä puhdistaminen ja ruumiin arkkuun paneminen on kielletty. Synnynnäisen,täysi-ikäisenäkin mielipuolen henkilön puhdistuttaminen on hänen isänsä tai äitinsä taikka molempien velvollisuus. Jos kumpikaan ei ole musulmaani,puhdistus ei ole sallittua. Raskauden neljäntenä kuukautena kuolleena syntynyt lapsi on menojen mukaan puhdistettava;alle neljäkuukautisen lapsen kohdalla riittää kun hänet kääritään kankaaseen ja haudataan. Nainen ei saa suorittaa menojen mukaista puhdistamista kuolleelle miehelle eikä päinvastoin. Mutta jos kysymys on hänen aviomiehestään,hän voi suorittaa rituaalin,kuten myös mies vaimolleen. Parempi kuitenkin,etteivät sitä tee. Jos mies suorittaa toisen miehen ruumiin puhdistuksen ja nainen toisen naisen,heidän on lupa katsoa edesmenneen ruumista,paitsi ei sukupuolielimiä. Kuolleen sukuelimiä ei saa katsella. Menojen mukaisen puhdistamisen suorittaja,joka rikkoo tätä kieltoa,tekee kuolemansynnin,mutta puhdistus ei silti käy arvottomaksi. Yhdynnän jälkeen kuolleelle miehelle tai kuukautisten aikana kuolleelle naiselle ei tavallinen yhdynnän ja kuukautisten jälkeinen puhdistaminen ole tarpeen,mutta menojen mukainen viimeinen puhdistaminen on kyllä tarpeellinen. Menojen mukaisen puhdistamisen jälkeen on välttämätöntä voidella kamferilla vainajan otsa,kämmenet,polvet ja kahden varpaan päät niin kuin myös nenänpää. Kamferin on oltava jauhettua ja tuoretta ja tuoksunsa säilyttänyttä. On vältettävä vainajan ruumiin parfymoimista muilla aineilla kuin kamferilla (myski,ambra,suitsukkeet..)Näiden aineiden käyttö on myös kielletty. On suositeltavaa panna kaksi tuoreen puun palaa vainajan hautaan. On ehdottoman välttämätöntä suorittaa hautausrukous jokaisen kuolleen musulmaanin ruumiin äärellä ennen hautaan laskemista. Hautausrukouksen lukijan täytyy ruokouksen ajaksi kääntyä Mekkaan päin ja vainajan on oltava selällään hänen edessään pää käännettynä rukoilijasta oikealle ja jalat vasemmalle. Rituaalien aikana vainajan sukuelinten on oltava peitettynä,vaikka puupalsella tai tiilellä. Ei ole paikallaan suorittaa useita rukouksia saman vainajan puolesta,paitsi jos hän on ollut suuresta viisaudestaan ja hyveistään tunnettu. Vainajan ruumis on asetettava hautaan oikealle kyljelleen sillä tavoin,että kasvot ovat käännetyt Mekkaan päin. Jos on pelättävissä,että vihollinen keksii uskovan haudan ja anastaa hänen ruumiinsa tai leikkaa häneltä korvat tai nenän tai muita jäseniä,on parempi panna ruumis tynnyriin ja heittää se mereen. Jos ei-muhamettilainen nainen kuolee ja hän on raskaana lasesta,joka myös on kuollut ja lapsen isä on musulmaani,on naisen ruumis asetettava hautaan vasemmmalle kyljelleen ja Mekan suuntaan sillä tavalla,että lapsen kasvot ovat kääntyneet Mekkaan päin,vaikkei tällä lapsella vielä sielua olisikaan. Musulmaani hautaaminen epäuskoisten hautausmaahan on kielletty,samoin kuin epäuskoisten hautaaminen musulmaanien kalmistoon. Musulmaanin hautaaminen paikkaan,johon säännöllisesti kaadetaan jätteitä ja ulosteita on kielletty... Kaikki,mikä vainajan ruumiista irtoaa,myös karvat,kynnet ja hampaat,on haudattava ruumiin mukana. Mutta jos tämä vaatisi haudan avaamista,ne haudattakoon erikseen. Jos joku kuolee kaivoon ja häntä on mahdotonta nostaa,kaivo on suljettava ja muutettava haudaksi. Jos lapsi kuolee äitinsä sisällä ja sen sinne jättäminen on hänelle hengenvaarallista,syntymätön on poistettava helpoimmalla tavalla;ruumiin voi paloitella,jos se on välttämätöntä,tämän tehköön aviomies tai ammattinsa taitava nainen. Jos äiti kuolee ja lapsi jää elävänä hänen sisälleen,se on otettava ulos,vaikkei sen eloojäämisestä ole toivoa. Tätä varten lapsi on otettava mieluummin vatsan vasemmalta puolen. Ennen kuin ruumis haudataan,se on asetettava muutaman metrin päähän haudasta,sitä on nostettava ja jälleen laskettava ja toistettava tämä kolmesti,ennen kuin se neljännellä kerralla pannaan hautaan. Jos vainaja on miehistä sukupuolta,täytyy toimia niin,että kolmannella kerralla hänen päänsä on suunnattu haudan alaosaa kohti ja että hänet pannaan hautaan pä edellä. Jos kuollut on nainen,hänet on käännettävä kolmannella kerralla Mekkaan päin ja asetettava hautaan vaakasuorasti. Vainajan suruaikana ei ole sallittua raapia kasvojansa taikka vartaloaan. Mies,joka repii paitansa vaimoaan tai lastaan surressaan ja nainen,joka raapii kasvonsa verille tai repii hiuksiaan,tekevät syntiä,josta vapautuakseen heidän on vapautettava orja tai ruokittava ja vaatetettava kymmenen kerjäläistä tai paastottava kolme päivää. Tätä suositellaan naiselle,vaikkei hän kasvojaan kynsiessään olisikaan saanut niitä verille. Kuollutta ei saa itkeä liian äänekkäästi. Musulmaanin ruumista ei saa kaivaa haudasta,ei edes lapsen eikä mielipuolen,paitsi jos hän on tomuksi muuttnut. Imaamien jälkeläisten,marttyyrien ja Islamin oppineiden ruumiita ei ehdottomasti saa ottaa haudasta pitkien aikojen jälkeenkään. Ruumis saadaan kaivaa haudasta,jos halutaan pelastaa vielä elävä lapsi äitinsä sisältä tai jos pelätään villieläimen syövän sen tai tulvan vievän mukanaan tai vihollisen anastavan. Hauta voidaan myös avata,jotta sinne voitaisiin panna jokin vainajan hautaamisen jälkeen löytynyt ruumiinosa.
RAHA-ASIOISTA JA VEROISTA
Jokainen liiketoimi on julistettava mitättömäksi seuraavissa tapauksissa:-virtsan,ulosteiden ja alkoholijuomien kaupassa, -varastetun tavaran kaupassa,paitsi jos omistaja sen sallii, -kaiken muun kuin kauppatavarain kaupassa, -musiikki-instrumenttien ja pelitavarain kaupassa, -rahan korkoon perustuvassa kaupallisessa toimessa, -pilaantuneiden tavarain myynnissä,jos ostajaa ei varoiteta. Ei-muhamettilaisista maista tuotujen öljyjen,lääkeaineiden ja hajuvesien kauppa on sallittua,jollei niitten epäpuhtautta ole todistettu. Sitä vastoin rasva on epäpuhdasta,vaikka se olisi peräisin islamilaiseltakin seudulta,mutta jos siitä ei tiedetä,onko se saatu musulmaanien rituaalin mukaan teurastetusta eläimestä.Tällaisten tuotteiden kauppa on laitonta. Ketunnahoilla,jotka ovat peräisin vastoin muhamettilaisia rituaaleja surmatuista eläimistä,ei voida käydä kauppaa. Lihan,rasvan ja nahkojen kauppa on sallittua,jos myyjä on musulmaani,mutta se on kiellettyä,jos ostaja tietää,että myyjä on hankkinut ne uskottomalta. Paitsi jos hän varmasti tietää,että eläimet on teurastettu islamilaisten määräysten ja ja sääntöjen mukaan. Huvitteluvälineitten,sellaisten kuin pienimpienkin musiikki-instrumenttien kauppa,on ankarasti kiellettyä Musulmaanille on sallittua vaatia korkoa rahoista,joita on lainannut uskottomalle. Se on sallittua myös isän ja lasten,miehen ja vaimon välillä. Öljykentiltä,kulta-,hopea-,lyijy-,kupari-,rauta-,turkoosi-,suola- ym.kaivoksilta saadusta tulosta on maksettava islamilaiselle rahastolle khoms (vero joka vastaa viidennestä tuloista),jos tulot nousevat vaadittuun minimiin. Tämän minimin täytyy vastata rahana 415g hopeaa tai 45g kultaa,sen jälkeen kun kulut on summasta vähennetty. Jos tulot jäävät pienemmiksi,khoms on silti maksettava,jos tulojen summa ylittää vuotuiset menot. Jos löytää aarteen jonka arvo on rahana vähintään 415g hopeaa tai 45g kultaa,on samoin suoritettava khoms islamilaiselle rahastolle. Jos joku on ostanut eläimen ja löytää arvoesineen sen vatsasta,hänen täytyy ensin tiedustella myyjältä,kuuluuko esine hänelle. Jollei kuulu,hänen on käännyttävä edellisten omistajien puoleen. Jos esine ei kuulu kenellekään heistä,hänen on maksettava khoms,vaikkei esineen arvo vastaisikaan 415g hopeaa tai 45g kultaa. Jos Tigrisin tai Eufratin kaltaiseen jokeen sukeltaessaan löytää sieltä jalokiven,siitä on maksettava khoms sen arvon mukaan. Jos joku sukeltaa ja löytää ambraa,hänen on maksettava khoms,vaikka hän olisi koonnut sen useitten sukellusten aikana. Jos lapsi löytää kaivoksen tai aarteen tai keksii sukeltaessaan jalokiven,isän tai holhoojan on maksettava khoms. Maasta kootut khoms-tulot on jaettava Seyedien,profeetan jälkeläisten ja meidän päivinämme Pyhää Imaamia edustavan Modjatahedien kesken. Seyedien osa on jaettava Modjatahedin,oppineen,luvalla köyhien Seyedien,orpojen Seyedien ja rappiolle joutuneiden Seyedien kesken. Imamin osa käytetään yksinomaan hänen maanpäällisen edustajansa,Modjatahedin luvalla. Khomsin ohella musulmaanin on maksettava zakat,lainmukainen almu varallisuudestaan,joka on saavuttanut määrätyn tason. Zakat on pakollinen,se on maksettava seuraavista 9 hyödykkeestä: vehnä,ohra,taatelit,kuivat rusinat,kulta,hopea,kameli,härkä,lammas. Zakat on maksettava kun omistaa härkiä,lampaita,kameleja,kultaa ja hopeaa 12 kuukauden ajan. Vehnästä,ohrasta,taateleista ja kuivista rusinoista on maksettava zakatia,kun sato yltää 288 maniin eli noin 847,207 kiloon. Kullasta vaaditaan zakatia,kun sen paino nousee 20 mesghaliin (45g).Maksettava summa on tässä tapauksessa neljäskymmenes osa sen arvosta. Hopean kohdalla zakat vastaa neljättäkymmenettä osaa sen arvosta,kun sen paino yltää 105 mesghaliin (415g). Kamelista maksettava zakat sisältää 12 sääntöä: 1 lammas 5 kamelista,2 lammasta 10 kamelista,3 lammasta 15 kamelista,4 lammasta 20 kamelista,5 lammasta 25 kamelista,1 toisella vuodella oleva kameli 26 kamelista,1 kolmannella vuodella oleva kameli 36 kamelista,1 neljännellä vuodella oleva kameli 46 kamelista,1 viidennellä vuodella oleva kameli 61 kamelista,2 kolmannella vuodella olevaa kamelia 76 kamelista,2 neljännellä vuodella olevaa kamelia 91 kamelista,..jos kameleja on 120 tai enemmän,täytyy laskea 1 kolmevuotias kameli 40 kamelista,1 nelivuotias 50 kamelista tai laskea kamelit 50 ja 40 eri9nä unohtamatta yhtäkään ja jos niitä jää luku ei saa ylittää yhdeksää,esimerkiksi jos on 140 kamelia,on annettava 2 nelivuotista kamelia sadasta ensimmäisestä ja 1 kolmevuotinen 40 muusta. Zakatin maksuun tarkoitettujen kamelien on oltava tammoja. 30 naudasta on annettava 1 kaksivuotinen sonnivasikka ja jos luku nousee neljäänkymmeneen on maksettava yksi lehmävasikka.Sitä suuremmista määrät lasketaan 30 ja 40 erinä... On erittäin paha rike ajaa partansa joko partakoneella tai sähkölaitteilla. Ei ole luvallista käyttää rumpua urheilukilpailuissa;sotilasmusiikkkia ei myöskään saa esittää sotilaallisissa tilaisuuksissa,jos sen voi helposti sekoittaa epäsiveelliseen musiikkiin. Ei saa osallistua peleihin,vaikkei se tapahtuisikaan ansaitsemismielessä,vaan vain ajankuluksi. Musulmaani ei saa työskennellä juutalaisessa yrityksessä,jos hän on varma tai edes epäilee,että yritys antaa apua Israelille.Näin ansaittu raha on epäpuhdasta. Musulmaania ei ehdottomasti kielletä työskentelemästä musulmaanin johtamassa yrityksessä,jossa palvelee myös juutalaisia,jos työ ei tavalla tai toisella palvele Israelia. On kuitenkin häpeällistä työskennellä juutalaisen esimiehen alaisena. Musulmaanin ruumiin leikkely on ehdottomasti kielletty,mutta ei-musulmaanisen ruumiin leikkeleminen on sallittua. Eri seuduilla käytettyjen teurastusmenetelmien mukaan ja äskettäin käyttöön otettujen koneitten avulla teurastettujen eläinten liha on saastaista.Sellaisen lihan myynti ja ostaminen on kielletty.Tällaisessa toimessa myyjä on vastuussa ostajalle,vaikka eläin olisikin teurastettu Mekan suuntaan käännettynä ja vaikka jumalan nimi olisi tuolla hetkellä lausuttu. Kaikki uskottomien maista tuotu liha on ehdottomasti epäpuhdasta,raadon lihaksi katsottavaa,paitsi jos on todistettu,että eläimet on teurastettu muhamettilaisten rituaalien mukaan. Ei saa katsella muita naisia kuin omaa vaimoaan,eläintä tai kuvapatsaita sensuellilla taikka himokkaalla tavalla. Nainen,joka haluaa jatkaa opintojaan voidakseen ansaita elantonsa sopivalla työllä ja jonka opettajana on mies,voi sen tehdä,jos hän peittää kasvonsa ja jos hänellä ei ole mitään kosketusta miehiin;mutta jos tämä on väistämätöntä ja on vahingoksi uskonnollisille ja moraalisille periaatteille,hänen on luovuttava opiskelustaan. Tytöt ja pojat jotka opiskelevat koulujen sekaluokissa ja jotka tämän tilanteen laillistamiseksi haluavat avioitua väliaikaisesti,voivat sen tehdä ilman isän lupaa. Samoin on asia,jos poika ja tyttö rakastavat toisiansa,mutta epäröivät pyytää lupaa. Radio ja televisio ovat sallittuja,jos ne lähettävät uutisia ja saarnoja,käsittelevät hyviä kasvattavia aiheita...mutta ehdottomasti kiellettyjä ovat laulut,musiikki,anti-islamilaiset lait,tyrannien ylistely,valheelliset puheet...
Näin päättyy tämä viestiketju. Olemme tutustuneet ajatollah Ruhollah Khomeinin ajatuksiin: Islamilla on ohjeet kaikkeen,mikä koskee ihmistä ja yhteiskuntaa. Pahat teot on rangaistava samalla mitalla: varkaan käsi katkaistava,murhamies on tapettava,aviorikoksen tehnyt nainen ruoskittava.Äänekäs piereskely ei tee rukousta mitättömäksi.
Ajatollahin ajatuksia. Kirjan on ranskankielisestä tekstistä suomentanut Armas J.Pulla. Arvi A.Karisto OY Hämeenlinna 1980
Avatar
Mahariski
 
Viestit: 1509
Liittynyt: 02.09.2011 15:50
Paikkakunta: Ancylus -järven ranta vuonna 8000 B.A. (before Aimo)


Paluu Viihde

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron