Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

ViestiKirjoittaja Ansgarius » 29.08.2013 23:03

Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista – ruokavaliolla voi vaikuttaa

29.8.2013 14:11 @ Helsingin Sanomat, Satu Kaaria


Kuva

On suuri uuri arvoitus, altistaako tietynlainen bakteeristo ylipainoisuuteen, vai aiheuttaako ylipaino muutoksia bakteeristossa.


Lihavilla ihmisillä elimistön bakteerikanta irrottaa ruuasta paljon energiaa ja edesauttaa rasvan varastoitumista. Bakteeristoaan voi muuttaa ruokavaliolla.

Olisiko mahdollista, että suklaanhimo johtuu suolistobakteereista?

Suklaan luvatussa maassa Sveitsissä tehtiin kuusi vuotta sitten tutkimus, jossa havaittiin, että suklaasta pitävillä asustaa suolistossa erilainen bakteeristo kuin suklaaseen välinpitämättömästi suhtautuvilla.

Tutkimus oli suuren suklaanvalmistajan Nestlen rahoittama, ja tämä sai arvostelijat irvailemaan johtopäätökselle: suklaanhimoa ei kannata vastustaa.

Myöhemmin tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että ylipainoisten ja normaalipainoisten suolistobakteeristot ovat selvästi erilaiset. Lihavien bakteerikirjo on myös köyhempi kuin laihojen – eli todennäköisesti huonompi.

Suuri arvoitus on kuitenkin se, altistaako tietynlainen bakteeristo ylipainoisuuteen, vai aiheuttaako ylipaino muutoksia bakteeristossa.

Altistusteoriaa tukevat hiirikokeet, joissa lihavien hiirten bakteereja on siirretty laihoille hiirille. Laihat hiiret alkoivat lihoa, vaikka niiden ravinnonsaantia rajoitettiin.

Teorioita on testattu hiirillä, koska niiden bakteeristo muistuttaa koe-eläimistä eniten ihmisen bakteeristoa.

Samanlaisia kokeita on vaikea tehdä ihmisillä eettisistä syistä. Mikrobeilla on valtava vaikutus ihmisen terveyteen, ne eivät ole kytköksissä pelkästään painoon.

Ulosteensiirto on tehokkain tapa siirtää suolistobakteereja ihmiseltä toiselle. Sitä käytetään yleensä vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi hyvin vakavissa ripuleissa.

Ihmiskokeita on aiheesta tehty vain kourallinen. Viime vuonna julkaistiin tutkimus, jossa normaalipainoisten mikrobeja siirrettiin lihaville. Näiden metabolisesta oireyhtymästä kärsivien lihavien koehenkilöiden sokeriaineenvaihdunta muuttui terveemmäksi jo kuudessa viikossa.

Tiedetään myös, että laihtuminen muuttaa bakteeristoa. Mitä enemmän ylipainoinen laihtuu, sitä enemmän mikrobisto alkaa muistuttaa laihan ihmisen mikrobistoa. Tästä tutkijat ovat päätelleet, että ainakaan suolistobakteerien perusteella ketään ei ole tuomittu loppuiäkseen ylipainoiseksi.

Ihmisen suolistobakteereista noin 90 prosenttia kuuluu kahteen pääluokkaan, Firmicutes-bakteereihin ja Bacteroidetes-bakteereihin. Lihavilla ihmisillä on enemmän Firmicutes-bakteereja ja vähemmän Bacteroidetes-bakteereja kuin normaalipainoisilla. Tästä ei kuitenkaan voi päätellä, että Firmicutes-bakteerit olisivat "pahoja" bakteereita. Niihin kuuluu esimerkiksi hyödyllinen laktobasilli.

Lihaville tyypillinen bakteeristo pystyy irrottamaan ruuasta energiaa jonkin verran tehokkaammin.

Tutkijat olettavat myös, että lihavan mikrobisto edesauttaa rasvan varastoitumista. Koska "lihavuusbakteerit" irrottavat ruuasta vain arviolta 10 prosenttia enemmän energiaa, se ei tutkijoiden mukaan voi olla kuin osasyy ylipainoon. Pitkällä aikavälillä kymmenen prosentin lisäys voi kuitenkin kerryttää kiloja huomattavasti.

Ruokavalion tiedetään vaikuttavan mikrobistoon, ja ruokavalion muutoksella voi saada aikaan mullistuksia.

Kuuluisin esimerkki on kiinalaisen mikrobiologin Zhao Lipingin tapaus. Alun perin 60-kiloinen mies lihoi vuosien mittaan 30 kiloa, viimeiset kymmenen kiloa Yhdysvalloissa, missä hän suoritti jatko-opintojaan.

Kun tutkija sai käsiinsä ensimmäisten hiirikokeiden tulokset, joissa osoitettiin mikrobiston ja lihavuuden välinen yhteys, hän päätti mullistaa ruokavalionsa. Länsimainen ruoka vaihtui kasviksiin ja täysjyväviljaan. Hän laihtui 20 kiloa kahdessa vuodessa, ja suoliston mikrobisto muuttui merkittävästi.

Länsimaista ja afrikkalaista ruokavaliota noudattavien mikrobistossa on myös selviä eroja. Runsaasti eläinproteiineja ja niukasti kuituja syövän länsimaisen ihmisen suolistossa on samantyyppinen bakteerikanta kuin lihavalla ihmisellä. Vain vähän rasvaa ja eläinproteiineja ja runsaasti kuituja syövän afrikkalaisen lajisto puolestaan muistuttaa laihan ihmisen mikrobistoa.

Ihmisen "lihavuusbakteereita" on tutkittu siirtämällä niitä hiirille. Zhao Liping siirsi lihavan koehenkilön bakteereja hiirille, jotka olivat aiemmin pysyneet laihoina myös rasvaisella ruualla ja vähällä liikkumisella.

Hän jakoi hiiret kahteen ryhmään: toiset saivat rasvaista ruokaa, toiset normaalia ruokaa. Rasvaista ruokaa saaneet hiiret lihoivat jo kahdessa viikossa ja niille kehittyi insuliiniresistenssi, joka ihmisillä liittyy esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen. Normaalia ruokaa syöneet hiiret puolestaan pysyivät laihoina.

Samanlaisia tuloksia on saatu myös runsaasti hiilihydraatteja sisältävällä ruualla.

Lihominen näyttäisi olevan liian syömisen ja bakteerien yhteisvaikutusta – ainakin hiirillä.

Viitteitä on myös siitä, että joidenkin ruokien kalori olisi "suurempi" kuin toisten, eli pelkät kalorit eivät välttämättä kerro koko totuutta ruuan energiasisällöstä ja lihottavuudesta.

Suolistomikrobien tiedetään myös periytyvän äidiltä lapselle. Vauva saa rautaisannoksen äidin bakteeristoa jo alatiesynnytyksessä, sekä myöhemmin rintamaidossa. Esimerkiksi hyödylliset bifidobakteerit siirtyvät imetyksessä. Niiden on todettu ehkäisevän infektioita. Lisäksi tutkimuksissa, joita aiheesta on tehty myös Suomessa, on havaittu, että normaalipainoisilla lapsilla ja aikuisilla on enemmän bifidobakteereita kuin lihavilla.

Bakteerit siirtyvät myös muussa kontaktissa, sillä perheenjäsenien bakteeristot ovat yleensä keskenään melko samankaltaisia. Se voi johtua osittain myös yhteisestä ruokavaliosta.

Bakteeristoon voi vaikuttaa jonkin verran myös niin sanotuilla probiooteilla ja prebiooteilla. Probiootit ovat terveyttä edistäviä bakteereja. Prebiootit taas ovat bakteerien ravintoa, jotka lisäävät hyvien bakteerien määrää "ruokkimalla" niitä.

Probioottien, kuten laktobasillien ja bifidobakteerien hyödyistä on runsaasti tutkimustuloksia, mutta tutkijat muistuttavat, että ne ovat vain pieni osa suoliston mikrobistoa. Prebiootit ja probiooteista ainakin bifidobakteerit ovat kuitenkin osoittautuneet lupaaviksi aseiksi lihomista vastaan.

Probioottisia maitohappobakteereita on luonnostaan hapatetuissa ruuissa, kuten hapankaalissa. Prebiootteja ovat esimerkiksi täysjyväviljojen kuidut. Prebiootteja on myös esimerkiksi juureksissa. Joihinkin ruokiin lisätty inuliini-niminen kuitu on myös prebiootti.

Lääketehtaat ja elintarviketeollisuus ovat kiinnostuneita etenkin probiooteista. Bakteereita on lisätty esimerkiksi hapanmaito- ja hapankauravalmisteisiin, mehuihin ja juustoihin. Nykyisin elintarvikkeissa ei kuitenkaan enää saa käyttää sanaa "probiootti", ellei vaikutusta ole todistettu, sillä "probiootti" on jo itsessään terveysväite. EU ei ole toistaiseksi hyväksynyt yhtäkään probiootti-terveysväitettä.Kirjoitusta varten on haastateltu bakteeriopin professoria Pentti Huovista THL:stä, lastentautiopin professoria Erika Isolauria Turun yliopistosta, lääketieteellisen ravitsemusfysiologian professoria Riitta Korpelaa Helsingin yliopistosta ja funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtajaa, professori Seppo Salmista Turun yliopistosta. Lähteenä on käytetty myös Pentti Huovisen kirjaa Tanssii bakteerien kanssa (Duodecim 2012).Lainattu:
http://www.hs.fi/terveys/Ylipaino+voi+johtua+elimist%C3%B6n+bakteereista++ruokavaliolla+voi+vaikuttaa/a1377665883656#


Och:

Fakta

" Bakteereilla yhteyttä myös masennukseen ja allergioihin


Aikuisessa ihmisessä elää 1 000–1 200 eri bakteerilajia. Ne painavat yhteensä 1–1,5 kiloa. Suurin osa bakteereista on suolistossa, mutta niitä on myös limakalvoilla ja iholla.

Ensimmäinen ihmisen suoliston bakteerikartta julkaistiin vasta 2006, joten tietoa on hyvin vähän. 2010 tehtiin tutkimus, jossa oli mukana 124 eurooppalaista. Selvisi, että noin tuhannesta bakteerista kaikille tutkituille yhteisiä oli vain 160. Peräti 80 prosenttia löydetyistä bakteereista oli aiemmin tuntemattomia, eikä niiden vaikutuksesta tiedetä mitään.

Osa bakteereista on hyviä. Ne esimerkiksi torjuvat infektioita, vahvistavat vastustuskykyä, estävät syöpäsolujen kasvua tai tulehduksia. Osa bakteereista aiheuttaa tulehduksia ja sairauksia.

Bakteerien tiedetään vaikuttavan energia-aineenvaihduntaan, mutta myös aivoihin, ehkä jopa serotoniiniaineenvaihduntaan ja sitä kautta masennukseen.

Lihavuuden lisäksi bakteerien on havaittu vaikuttavan myös muun muassa tyypin 2 diabeteksen, allergian, keliakian, alzheimerin taudin tai ms-taudin syntyyn. "


P.S. "24.8" "24.8" "24.8"
Ansgarius
 
Viestit: 284
Liittynyt: 06.04.2012 19:05

Re: Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

ViestiKirjoittaja admin2 » 13.09.2013 11:03

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2544
Suolistobakteerit, lihavuus, terveys ja sairaus

Päivitetty 30.8.2013
Lihava ihminen voi olla terve tai sairas sen mukaan, minkälainen hänen suolistonsa bakteerifloora on, ilmenee uudesta suuresta eurooppalaisesta MetaHIT-hankkeesta. Noin neljäsosalla lihavista ihmisistä on suolistossaan tavallista vähemmän bakteerikantoja, mikä altistaa heidät lihomiselle, krooniselle matala-asteiselle tulehdukselle (inflammaatiolle) ja aineenvaihduntasairauksille, kuten diabetes, insuliiniresistenssi, metabolinen oireyhtymä sekä sydän- ja verisuonitaudit. Tutkimus mullistaa käsityksiämme suolistobakteerien suuresta merkityksestä terveydelle.
Avatar
admin2
Ylläpitäjä
 
Viestit: 8180
Liittynyt: 02.09.2011 12:51

Re: Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

ViestiKirjoittaja bluezone » 13.09.2013 16:04

Ylipaino johtuu liiallisesta syömisestä. "2.8"
bluezone
 

Re: Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

ViestiKirjoittaja admin2 » 13.09.2013 20:06

Mitä se huono bakteerikanta sitten tekee ihmisen elimistössä? Siitä ei vielä kaikkea tiedetä. Hidastaako aineenvaihduntaa? Asiat eivät ole aina noin yksinkertaisia. "24.8"
Avatar
admin2
Ylläpitäjä
 
Viestit: 8180
Liittynyt: 02.09.2011 12:51

Re: Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

ViestiKirjoittaja Bannattu » 13.09.2013 21:16

Tämä on taas näitä: Kumpi oli ensin, muna vaiko kana juttuja? Ehkä se bakteerikanta tulee lihavuuden kylkiäisenä, eikä aiheuta sitä.
Bannattu
 

Re: Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

ViestiKirjoittaja admin2 » 13.09.2013 21:50

Luulen että nykyinen ruokavalio on surkea.
Avatar
admin2
Ylläpitäjä
 
Viestit: 8180
Liittynyt: 02.09.2011 12:51

Re: Ylipaino voi johtua elimistön bakteereista

ViestiKirjoittaja Ansgarius » 29.09.2013 20:28

Ehkä yks tätä nykyä yleinen, äidinmaidon korvikkeiden käyttö. Äidinmaidossa käytännössä on juuri oikeat maitohappobakteerikannat kasvavalla lapselle. Imeytys special tapahtuma muutoinki.

Maitohappobakteeri käyttämisen avulla valmistetut ruoat tuntuu olevan vähissä myös.
Ansgarius
 
Viestit: 284
Liittynyt: 06.04.2012 19:05


Paluu Terveys/ravinto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron